Edward St Aubyn: Loistava menneisyys

Loistava menneisyys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Loistava menneisyys kokoaa samoihin kansiin kolme ensimmäistä Patrick Melrose -romaania. Romaanisarja on nyt hyvin ajankohtainen, kiitos Benedict Cumberbatchin tähdittämän tv-sarjan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan – viisiosaisen sarjan kolme ensimmäistä kirjaa kun ilmestyivät jo 1990-luvulla ja suomeksi vasta nyt.

Kirjat kertovat Patrick Melrosesta. Aloitusosa Mitäs pienistä kuvaa perheen kesänviettoa, yhtä päivää perheen kesäpaikassa Lacostessa Ranskassa. Päivän aikana kylään tulee vieraita, sietämätön Nicholas Pratt tyhjäpäisen Bridgetinsä kanssa, ja Patrick joutuu isänsä kaltoinkohtelemaksi.

Toisessa osassa Ikävä juttu Patrick on parikymppinen ja matkustaa New Yorkiin. Isä David on kuollut ja tuhkat täytyy hakea. Tässä vaiheessa Patrick on huumeaddikti ja matka menee päihteiden parissa: mistä saada heroiinia, kokaiinia ja kuinka niitä piikittää, jotta olo on mahdollisimman hyvä. Muusta ei niin väliä.

Kolmannessa osassa Toivon mukaan Patrick on kolmikymppinen ja kuivilla. Luvassa on suuret juhlat yläluokan tyyliin. Paikalla on itse prinsessa Margaret.

Trilogia on vetävää luettavaa. Edward St Aubynilla on sana hallussaan. Teksti on purevaa ja täynnä herkullisia kielikuvia. Ensimmäinen osa on paras, kaikessa julmuudessaan ja puistattavuudessaan. Toinen osa on hyvin kirjoitettua huumekirjallisuutta, mutta silti vain niin kiinnostavaa kuin toisten huumeidenkäytöstä lukeminen yleensäkin on. Kolmas osa on taas kiinnostavampi kuvatessaan yläluokkaisten juhlavieraiden kieroutunutta maailmaa.

St Aubyn ei nimittäin säästele kuvatessaan yläluokan kamaluutta ja rappeutuneisuutta. Kaikki keskustelut tuntuvat ylipäätään olevan pahan puhumista henkilöistä, jotka eivät ole paikalla. Patrickin isä varsinkin on erikoistunut ilkeyteen. St Aubyn kirjoittaa omasta kokemuksestaan – Patrickin ja St Aubynin elämissä on paljon yhteistä.

Tämä ensimmäinen trilogia muodostaa varsin ehjän kokonaisuuden. Odotan mielenkiinnolla, miten Patrickin elämä muotoutuu sarjan kahdessa viimeisessä osassa, jotka ilmestyvät Toivoa sopii -nimellä vielä vuoden 2018 aikana.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...