Ville Ojanen: Mielitekoja : Mitä päässä liikkuu ja miten mieli muuttuu

Mielitekoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keskitytäänpä hetkeksi ihmisen mieleen. Se on yhtä aikaa elämänikäinen tuttu ja silti ajoittain yllättää kantajansa oudoilla reaktioillaan ja tuntemuksillaan. Ih­misellä on ajatuksia, havaintoja, tunteita – mutta mistä ne kumpuavat? Aivot ovat jo itsessään käisttämättömän hieno elin, mutta mikä on niiden suhde mieleen? Varmaa on ainakin se, että mieli saa pienen pään pyörälle. Maail­masta ei pitäisi löytyä toisia samanlaisia sormenjälkiä kuin omani ovat, mutta mieleni lienee yhtä lailla aivan ainutlaatuinen- juuri näissä olosuhteissa, näistä kokemuksista ja tästä perimästä syntynyt ja edelleen muuttuva.

Ville Ojanen avaa helppotajuisesti mielen saloja kirjassaan Mielitekoja. Kirja auttaa ymmärtämään, mitä minussa – ja siis mielessäni – on meneillään. Aja­tukset ja havainnot saattavat kyllä ensin täyttää mieleni, mutta syvemmältä puskevat tunteet ja tarpeet sekoittavat kuviota. Kokemukseni itsestä ja maail­masta on myös koko ajan kytköksissä vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa.

Iso osa tästä keskellämme häilyvästä sanattomasta viestinnästä on tiedosta­matonta. Ikiaikaisen vanha käyttöjärjestelmämme tunnustelee jokai­sessa tun­temattoman kohtaamisessa, mutta myös läheisissä ihmissuhteis­samme, uh­kan mahdollisuutta minuudellemme. Erilaisuus on aina haaste. Kun arki täyt­tyy pakollisista hoidettavista asioista, mieli saa jäädä syrjään ja keski­tymme tekemiseen. Kuitenkin toimivien yhteisöjen supervoimia ovat arvostus, luotta­mus ja turvallisuus. Siksi Ojanen kehottaa pitämään mieltä mielessä ja tutus­tumaan omaan mieleen. Parempi itsetuntemus antaa eväitä ymmärtää myös muita ja kehittää vuorovaikutusta kaikille antoisampaan suuntaan.

Ville Ojanen on aivotutkimuksesta väitellyt psykologi ja hänellä on pitkä työ­uran tuomaa näkemystä aivojen ja mielen kytkentäkaavioihin. Mielitekoja on tietoteos, jota on helppo lähestyä ja joka innostaa lukijaansa monin tavoin: Ole utelias, kokeile, kohtaa!

Ihminen ei ole niin rationaalinen olento kuin uskoo olevansa, joten tunteemme ja tarpeemme vaativat tulla nähdyiksi. Siksi yhteys sisäiseen kokemukseen on tärkeä. Kirjan esimerkit psykologian tutkimuksista ovat mielenkiintoisia ja tu­kevat kirjan viestiä. Luonto kesytti lopulta bonobot, ja ne selviävät yhteistyöllä tehtävistä, joihin simpanssit eivät kykene. Miten on oman mielemme laita, muuttuuko maailman parempaan suuntaan? Kiinnostavia pohdintoja kannesta kanteen, suosittelen!

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...