Lisa Taddeo: Kolme naista

Kolme naista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kolme naista on vähän vaikeasti tiivistettävä kirja, mutta pääasiassa se on lähikuva kolmesta yhdysvaltalaisesta naisesta ja näiden seksuaalisuudesta. Kirja on kirjoitettu kaunokirjallisella – paikoin jopa pornografisella – tyylillä, mutta on reportaasi kirjaan päätyneiden naisten elämästä.

Naisia on kolme. Alun perin heitä oli enemmänkin, mutta lopulta vain nämä kolme päätyivät kirjaan. Lina on kotiäiti, joka ei saa mieheltään haluamaansa seksiä ja heittäytyy siksi suhteeseen lukioaikaisen poikaystävänsä kanssa (joka antaa toki upeaa seksiä, mutta kohtelee Linaa muuten kamalalla tavalla). Sloane on menestyvä ravintoloitsija, jonka tämän mies pistää sänkyyn haluamiensa miesten kanssa omaksi ilokseen. Lukioikäinen Maggie ajautuu hyväksikäyttösuhteeseen opettajansa kanssa.

Mikään universaali naisen halun kuvaus kirja ei ole. Kirjan kolme naista eivät edusta kovin laajaa otosta naiskunnasta, edes yhdysvaltalaisista naisista. Kaikki naiset ovat valkoisia ja enimmäkseen hyvin toimeentulevia. Jokaista kolmea tapausta värittää vahvasti joku trauma ja ongelmallinen ihmissuhdetausta, etenkin hankala isäsuhde. Samalla kirja onnistuu kuitenkin kertomaan jotain yleisempää.

Maggien tapaus esimerkiksi on täysin tunnistettava ja yleistettävä kuvaus siitä, miten valta-asemassa oleva mies houkuttelee nuoren naisen suhteeseen ja miten tapausta seuranneessa oikeudenkäynnissä kaikki uskovat vuoden opettajaksi valittua miestä, eikä kukaan usko ongelmanuoreksi leimattua nuorta naista. Tämä ei valitettavasti ole todellakaan mikään ainutlaatuinen tarina.

Jotkut ovat kritisoineet Kolmea naista siitä, miten se niputtaa selvästi rikollisen tapauksen ihmissuhteiden joukkoon ja sillä tavoin normalisoi seksuaalirikosta. En tiedä; tämä on sellainen tapaus, jossa uhri ei välttämättä ollut täysin vastahakoinen, mutta jossa tekijän olisi silti pitänyt tietää paremmin. Valta-aseman hyväksikäyttöön perustuva suhde ja sen jälkipuinti näyttäytyy kirjassa epämiellyttävänä, eikä siinä minusta mitään normaalia suhdetta ole, vaikka Maggie kaikenlaisia romanttisia haaveita opettajaansa kohdistaakin.

Ei Kolmea naista varmastikaan kannata lukea dokumenttina siitä, millaista naisen halu on; se on kuitenkin yksilöllinen, vaihteleva ja muuttuva asia. Miehet voivat kuitenkin lukea sitä kuvauksena siitä, millaisille kiemuroille miehet voivat tekemisillään naisen seksuaalisuuden ajaa. Kolme naista on yhdenlainen kuvaus siitä, miten hankalaa naisen halu voi edelleen olla, ja miten yhteiskunnassa nuori haavoittuvainen nainen voi olla valta-asemassa olevan miehen armoilla. Nämä ovat kiinnostavia ja hyödyllisiä näkökulmia.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...