Elina Raittila: Wien

Wien

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Pohjolan synkkä kaamos ryttää niskaan voimalla, ensiapua voi hakea matkasuunnitelmista. Generaattori korvien välissä arpoo sopivia matkakohteita ja tuota pikaa näetkin jo itsesi istumassa katukahvilassa auringon lämmöstä nauttien. Unelmien työstämiseen tarvitaan opaskirjaa. Mondon matkaopas saattelee minut Wienin katuvilinään ja kattaa eteeni melange-kahvin ja palan sacherkakkua.

Oppaan kirjoittaja, toimittaja Elina Raittila on asunut Wienissä ja niinpä kirjassa on positiivisella tavalla henkilökohtainen ote. Faktatiedon määrä ei silti kärsi yhtään – päin vastoin, asioiden taustoja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia on niin kahvilakulttuurista kuin arkkitehtuuristakin. Myös kirjan historiaosuudesta on tehty hauska; esimerkiksi merkintä vuodelta 1498 kertoo, että tuolloin keisari Maksimilian I perustaa hoviorkesterin ja poikakuoron. Vuosilta 1780–90 kerrotaan keisari Joosef II toteuttamista uudistuksista, kuten uskonnonvapaudesta ja verotuksen yhtenäistämisestä – ja sokerina pohjalla arkku-uudistuksesta: “Erittäin nuuka keisari määrää, että arkuissa pitää olla avautuva pohja, josta ruumis tipautetaan hautaan, jotta arkku voidaan käyttää uudelleen.” Kun mielenkiinto on näin herätetty, niin jaksaa paremmin suuretkin suuntaviivat Habsburgien valtakaudesta ja kertauksen toisen maailmansodan vuosiluvuista.

Raittilan opas helpottaa kukkaronmukaisen lomakodin löytymistä, sillä hotellit ja hostellit on jaoteltu selkeästi hinnan mukaan. Jokaisesta hotellista kerrotaan pieniä yksityiskohtia, jotka auttavat sopivan hinta-laatu -suhteen valinnassa. Haluatko kenties designhotelliin, jonka kaikki huoneet on nimetty jonkin itävaltalaisen viinin mukaan vai viehätytkö enemmän pensionaatin mummolatunnelmasta? Samoin kaupungin kahvilarunsauden keskellä kirja auttaa poimimaan herkut, sillä pitkäkään loma ei taitaisi riittää koko kierrokseen. Sekä hotelleista että kahvi- ja ruokapaikoista on kirjassa osoitteet, puhelinnumerot ja aukioloajat. Usein mainitaan myös nettisivut ja saatetaan mainita esimerkiksi buffetpöydän hinta – vaikka hinnat muuttuvatkin, niin maininta kertoo kyllä suuntaa-antavasti hintatasosta.

Nähtävyyksistä ja ostosmahdollisuuksista kerrotaan samaan tapaan kuin hotelleista ja ruokapaikoista, riittävästi taustaa ja yhteystiedot. Toisin kuin monissa matkaoppaissa, kuvat on jätetty vähemmälle ja niinpä pieneen taskukokoon mahdutettu tietomäärä on mielestäni tämän oppaan vahvuus. Kuvia löytyy kyllä muutamalla klikkauksella, kun nettisivujen osoitteet kerrotaan nähtävyyden esittelyn yhteydessä.

Kun seuraavan kerran olen matkaopasta vailla, tarkistan ensin Mondon tarjonnan – niin houkuttelevalla tavalla Wienin opas on tehty. Tätä lueskelee, vaikka ei loman päämäärää olisi vielä lukkoon lyönytkään. Matkakuumetta voi nostatella vaikkapa leipomalla sacherkakkua kirjan ohjeen mukaan. Kirjasta jäi mieleen hauska yksityiskohta kahviloista: “Yhden kahvikupin äärellä istutaan vaikka koko päivä – paitsi viikonloppuisin, jolloin kahviloissa on kova tungos.” Olen muutaman kerran saanut kestitä itävaltalaisvierasta kotonani ja suomalaisiin kahvitaukoihin tottuneena hämmästyin joka kerta, kun kahvi kylmeni kupeissa tunnin jos enemmänkin!

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...