Lars Kepler: Nukkumatti

Nukkumatti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mikael Kohler-Frost katosi kolmetoista vuotta sitten sisarensa Felician kanssa. Lapsia etsittiin pitkään, mutta heitä ei löydetty. Mikaelia kuitenkin pidettiin sarjamurhaaja Jurek Walterin viimeisenä uhrina. Walter tuomittiin poikkeuksellisen raaoista murhista oikeuspsykiatrisen suljetulle erityisosastolle, sen ainoaksi asukiksi. Vahvasti vartioiduksi ja lääkityksi, hänelle ei ole edes lupa puhua eikä hänen kanssaan varsinkaan ole lupa keskustella.

Joona Linna on jo oikeudenkäynnistä asti ollut sitä mieltä, että tuomitulla oli joku apunaan. Joku, joka jäi vapaalle ja odottamaan Jurekin ohjeita. Kun Mikael löydetään äärimmilleen laihtuneena, sekaisena ja legioonalaistautia sairastavana harhailemassa keskellä lumimyrskyä, on Joonalla taas aihetta ryhtyä sekä toimimaan että pelkäämään. Hän on jo menettänyt Walterin ennustuksen mukaan työtoverinsa ja tämän perheen. Hän on joutunut luopumaan omasta perheestään. Hän on joutunut toimimaan vastoin useamman esimiehen käskyjä ja niin hän joutunee nytkin tekemään.

Mikael ei muista, missä häntä pidettiin vankina vuosia. Hän muistaa vain siskonsa sekä pari muuta hahmoa; erään vangitun naisen oudot silmät sekä kaksi vanhusta. Hän sopertelee sekavia muistoja Nukkumatista, joka haisi hiekalta ja jolla oli posliinisormet. Nukkumatista, joka toi aina unen, mutta ei silti ruokaa tai helpotusta tilanteeseen kapselissa – mikä se sitten olikin. Mikael toipuu hiljalleen ja Joona Linna kollegoidensa kanssa alkaa selvittää Jurek Walterin arvoitusta. Kuka hän lopulta on? Miten hän voi vaikuttaa ihmisiin niin voimakkaasti ja kuinka hän saa käskynsä ujutettua tarkasti valvotun laitoksen ulkopuolelle?

Joona Linnan ryhmästä Sara Bauer ujutetaan sairaalaan, hän on joko tarpeeksi vahva tai riittävän hullu ryhtyäkseen tähän. Totuus on kuitenkin selvitettävä, sillä liian monta on jo menettänyt henkensä ja lisää murhia, itsemurhia ja tappoja on tulossa – se on ainakin varmaa! Sara joutuu sijoitetuksi tuomittuna samaan yksikköön, edes työntekijät eivät tiedä hänen olevan poliisi. Henkien taistelu ja piina on vasta alkamassa…

Nukkumatti on äärimmäisen piinaava psykologinen jännäri ja poliisiromaani, joka vie lukijankin yhä kauemmas unesta. Se saa epäilemään jopa omaa mielenterveyttään, ikkunan kylmää kiiltoa sekä pieniä rasahduksia portaissa. Tämä on pelottavan syvälle mieleltään järkkyneen ihmisen sisään kurkistava romaani, jossa pohditaan myös hänen vaikutusvaltaansa muihin. Toki tämä tarjoaa myös perinteisempää jännitystä läpi Ruotsin ulottuen myös Venäjälle asti.

Nukkumatti on Joona Linnasta kertovan sarjan neljäs, itsenäinen osa. Suosittelen tätä kaikille psykologisten, älykkäiden, monipuolisten sekä ehkä jotenkin hieman kiusallistenkin jännäreiden ystäville.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...