Pekka Laine ja Pertti Rovamo: Nuotiolla

Nuotiolla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nuotio on nykyään monelle enemmän tunnelmanluoja kuin ruoanvalmistuspaikka tai lämmöntuoja. Tulen ja nuotion historia on pitkä ja merkittävä. Tämä teos kutsuu lukijan nuotiopiiriin kuuntelemaan tarinoita, historiaa ja hyödyllisiä ohjeita.

Kirjan idea lähti neljän retkiveikon yhteisistä keskusteluista nuotion äärellä. Teos kertoo retkeilystä laajemminkin, mutta lähes kaikki kiteytyy tulen ympärille.

Kansien välistä löytyy paljon tietoa ja ohjeita. Ihminen ei keksinyt tulta, mutta oppi hallitsemaan sitä. Tulisijoja arvioidaan käytetyn jo 40 000 vuotta sitten, kun taas tulitikku keksittiin vasta 1800-luvulla. Kirja kertoo myös mikä aiheuttaa silmiä ärsyttävän savun tai mistä tunnistaa tulitikkutehtaan tytön.

Opastusosioissa erityisen huomion saa rakovalkean valmistus ja käyttö. Se on paikallaan, sillä kyse voi olla katoavasta taidosta ja kansanperinteestä. Sitä edustaa myös tulistelijan sanasto, josta löytyviä sanoja ei paljon sosiaalisessa mediassa viljellä.

Kuvituksen taso on hieman vaihteleva, mutta siitä huolimatta mielenkiintoinen kirja, joka herättää kaipuun tulille.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...