Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomessa

Pekka Tuomikoski: Kauhea kuolema : ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Tämä kirja on napakka kooste Suomen historiasta, missä pääosassa on ihmishenki. Kirjassa ei ole mitään turhia jaarituksia, vaan on kerrottu vain se oleellinen. Siksi kirja on varsin helppolukuinen. Sivuja on vain 179, johon sisältyy myös runsas kuvamateriaali. Kansanperinne kulkee mukana ja onkin kiinnostavaa, millaiset tavat ja keinot ovat mil... Lue koko vinkki »
Joutoretki

Touko Hujanen ja Jantso Jokelin: Joutoretki : Road trip kätkettyyn Suomeen

Kaikenmoisia retkiä on tehty ja niistä kirjoja värkätty, mutta nyt osui käsiini hauska kirja. Vietin monta hykerryttävää hetkeä sen parissa, sillä tekijät Jantso Jokelin ja Touko Hujanen ovat osanneet valaista monia asioita niin kelpo hauskalla, mutta silti informatiivisella tyylillä, että pois alta. Joutoretki iskee suoraan hermoon. Etenkin jos on... Lue koko vinkki »
Kalevan pojat

Mikko Kamula: Kalevan pojat

Tässä on se minun kirjakevääni odotetuin uutuus, Kalevan pojat. Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on nyt edennyt neljänteen osaansa ja jatkaa aikamatkaa Juko Rautaparran perheen parissa 1400-luvun lopulla. Aiempien osien malliin myös Kalevan pojat on melkoinen tiiliskivi, mutta ikävysty­misestä ei ole vaaraa: yli 700-sivuinen järkäle pitää lukijaa ... Lue koko vinkki »
Uhripuu

Per Faxneld: Uhripuu

Yksi vuoden kiinnostavimmista teoksista itselleni on tämä Per Faxneldin Uhripuu. Kyseessä on kokoelma lyhyitä kauhukertomuksia, jotka voisivat olla kerättyä kansanperinnettä. Per Fazneld on uskonnonhistorian dosentti ja julkaissut aiemmin teoksia jotka sivuavat mm. okkultismia. Uhripuu on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.Tarinat ovat pi... Lue koko vinkki »
Kivet kannot tähdet kuuta

Mitja Mikael Malin: Kivet kannot tähdet kuuta

"Eikö se kansa vimmattu ole, / joka näitä uskoo ja rukoilee?Siihen Piru ja synti veti heitä, / että he kumarsivat ja uskoivat näitä.Kuolleiden hautoihin ruokaa vietiin, / joissa valitettiin, paruttiin ja itkettiin. Menninkäiset myös heidän uhrinsa saivat, / koska lesket huolivat ja naivat. Palveltiin myös paljon muuta, / kiviä, kantoja, tähtiä ja k... Lue koko vinkki »
Kaupat pirun kanssa

Mari Purola: Kaupat pirun kanssa

FT ja teologian maisteri Mari Purola on purkanut väitöskirjaansa Sopimus pirun kanssa : Piru ja ihminen toimijoina suomalaisissa uskomustarinoissa 1840–1960 kaikille ymmärrettävään muotoon kirjaansa Kaupat pirun kanssa. Ja se onkin menoa, kun kansan suussa alkaa piru temppujaan tehdä: ensin auttajana ja sitten palkan lunastajana. Kirjassa on kym... Lue koko vinkki »
Hurrikaanien aika

Fernanda Melchor: Hurrikaanien aika

Meksikolaisen päivälehden pieni artikkeli vuodelta 2010 kertoi, että pellolta oli löydetty pahoin silvottu naisen ruumis. Syy murhaan lehtijutun mukaan oli, että nainen oli ollut noita. Ainakin kyläyhteisö oli niin uskonut ja pelännyt häntä. Murhasta vangittu mies oli kertonut tappaneensa naisen, koska tämä oli yrittänyt langettaa hänen ylleen kiro... Lue koko vinkki »
Valon airut

Kerttu Vuolab: Valon airut

Enpä ollut aikaisemmin lukenut mitään alunperin pohjoissaameksi kirjoitettua. Kerttu Vuolab löytyi Juri Nummelinin Suomalaisen kirjallisuuden lyhyestä historiasta. Muun muassa Lappi-kirjallisuuspalkinnolla palkittu Valon airut kuvaa saamelaista kulttuuriperintöä monipuolisesti. Kokonaisuutena tämä oli vähän vaihteleva. Aluksi liikutaan mytologia... Lue koko vinkki »
Tunturien yöpuolta

Samuli Paulaharju: Tunturien yöpuolta

Kun suomalaisesta kansanperinteestä tulee puhe, kääntyy ajatus nopeasti kohti Kalevalaa ja Itä-Karjalan laulumaita. Mutta onpa perinnettä kerätty aktiivisesti muualtakin. Samuli Paulaharjun (1875–1944) keruumatkat suuntautuivat pohjoiseen, ja hän teki niitä 1900-luvun alusta elämänsä lopulle asti. Hän oli tuottelias kirjailija, joka kansatieteellis... Lue koko vinkki »
Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka. Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä k... Lue koko vinkki »

Caitlin Doughty: Hyvää kuolemaa etsimässä : Matkalla täältä ikuisuuteen – Kertomuksia arvokkaasta kuolemasta ja hautausrituaaleista

Luettuani Kai Sadinmaan hienon Kuolleiden kirjan, halusin jatkaa synkän teeman parissa vielä hetkisen. Hyvää kuolemaa etsimässä sopiikin tähän saumaan hyvin, sillä se käsittelee aihetta, jota vain hieman sivuttiin Kuolleiden kirjassa, eli minkälaisia moninaisia hautajaisrituaaleja maailmalta oikein löytyy. Amerikkalainen Caitlin Doughty on erinomai... Lue koko vinkki »

Peter Bergting ja Andreas Palmaer: Julens monster

En yleensä innostu jouluaiheisista kirjoista, mutta Julens monster olkoon säännön vahvistava poikkeus, sillä poikkeuksellisen kirjan aiheena ovat jouluun liittyvät synkät uskomukset, erityisesti erinäiset vihamieliset olennot, joiden ajateltiin vainoavan ihmisiä joulun aikaan. Nykyisen kaltaisen joulun juhlinta ei nimittäin ole hirvittävän vanhaa p... Lue koko vinkki »

Heikki Saure: Tonttu : Tarua & totta

Nykyään kun tonttu on kesytetty enimmäkseen avuliaaksi ja tottelevaiseksi Joulupukin apulaiseksi, voi olla vaikea uskoa, että ennen vanhaan tontulla pelotteleminen oli ihan käypä varoitus tottelemattomalle lapselle ja usein aikusellekin. Oikein ärsytettynä tonttu saattoi jopa syyllistyä murhaan tai muuhun fyysiseen vahingontekoon, jos talon tavat e... Lue koko vinkki »
Punainen morsian

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian

Anilda Ibrahimi vie lukijat Albaniaan kahdelle eri aikatasolle ja kertoo neljästä naissukupolvesta. Ensimmäisen, 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvan osan päähenkilö on Saba, 15-vuotiaana edesmenneen sisarensa miehelle naitettu tyttö, perheensä pahnanpohjimmainen. Saba elää Kaltran kylässä Albanian vuoristoissa. Arki on erilaisten perinteiden ... Lue koko vinkki »

Satu Apo: Ihmesatujen historia

Prinsessasadut tunnetaan tätä nykyä varmasti kaikkialla maailmassa. Viimeistään Disney on pitänyt huolen, että kaikki tietävät Tuhkimon, Ruususen, Lumikin sekä Kaunottaren ja Hirviön, mutta ovat monet klassikkosaduista olleet yllättävän laajalle levinneitä jo ennen massamediaakin. Esimerkiksi Tuhkimon varhaisin kirjallinen versio tunnetaan Etelä-Ki... Lue koko vinkki »

Inkeri Aula ja Sanna Hukkanen: Metsänpeitto

Menneille sukupolville maailma oli metsien peittämä, mystinen paikka, jossa puilla oli aivan oma merkityksensä. Oli suojelus- ja uhripuita, karsikkomäntyjä, jotka estivät kuolleita palaamasta kotiin ja puita, jotka yhdistettiin noituuteen, kuten verenpunaiseksi värjäytyvä tervaleppä. Vanhan maailmankuvan sydämestä löytyi mikäpä muu kuin kosminen ma... Lue koko vinkki »