Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Arvo Survon matkassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka.

Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä kurateiden varsilla pääsemme palaamaan nykyhetkessä kyliin, joissa eletään vielä vanhoissa vuosikymmenissä vanhoja aikoja.

On selvää, että näykkäilyksi tutustuminen jää, mutta vaatisi ainakin kymmenosaisen kirjasarjan, mikäli pohjia myöten asioita perattaisiin. Hyvä näinkin. Kyllä tästä selviävät perusasiat ja se, mikä mies on Arvo Survo, tuo mahtavan työn inkeriläisten parissa tehnyt pappi, joka nykyisin kortteeraa Lappeenrannassa, eikä vieläkään ole iällä pilattu, on vuosimallia 1954.

Mikä ja missä Inkeri on? Vaatisi kartan. Löytyy kirjasta ja koska tämä tila on rajallinen, poiketkaas hetkeksi tänne; siellä on kartta ja siellä muutenkin valottelen lisää tätä kirjaa. Inkeriläisseutu alkaa Viipurin paikkeilta kiertäen Viron rajoille.

Entä Arvo Survon ansiot:

“Inkerin kirkko nousi tuhkasta, merkittävä rooli siinä oli inkeriläisten omalla papilla Arvo Survolla, joka oli paitsi inkeriläisten herättäjä myös Inkerin kirkon sukukansatyön alkuunpanija. Arvo on tienraivaaja kaikissa 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun Inkerin kirkon pyrinnöissä. Ne henkilöityvät hänessä.”, todistaa Inkerin kirkon Uralin rovastikunnan lääninrovasti Juha Väliaho kokemuksellaan.

Eikä siinä kaikki, vaan Survon lahjakkuus on näkynyt ja kuulunut musiikissa sekä kirjoituksissa. Hän on kerännyt sukukansojen kieltä ja sanaa, perinnetietotaitoa, kansanperinnettä kuin Lönnrot ikään.

Arvo Survolta on ilmestynyt merkittävä teos nimeltä Suur-Synty Kiesus (Kuvitar, 2006). Tämä Korpikansan apokryfi antaa mahdollisuuden tutustua kansanrunon keinoin ilmaistuun Kiesus-hahmoon, kansanomaiseen raamattumaiseen Jeesukseen ja siihen, miten perinneuskonnosta ollaan siirtymässä kristinuskoon.

Tervosen teos on repaleisuudessaan antoisa tapaus.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...