Piispa

Risto Oikarinen: Piispa

Jo naispapeissa oli kestämistä, saatikka nyt kun piispaksi on valittu nainen. Siinä on miespappiparoilla, jos kiihkeimmillä seurakuntalaisillakin kestämistä. Niinpä vastustajat verkostoituvat, miespapit alkavat muistuttaa kaiken nakertavaa maanalaista rottalaumaa. Kaljurotiksi heitä Helsingin ensimmäinen naispiispa mielessään nimitteleekin. Meet... Lue koko vinkki »
Elämän merkityksen jäljillä

Juha Pihkala ja Esko Valtaoja: Elämän merkityksen jäljillä

Tiivistettynä: tiede ei anna mitään syytä olettaa korkeampien voimien olemassaoloa, mutta toisaalta ei ole täysin mahdotonta, että sellainen syy vielä ilmenee. Siinä on kenties se suurin syy, miksi aina tituleeraan itseäni agnostikoksi enkä ateistiksi. Täytyy ehkä vielä tarkentaa: kristinuskon, kuten jokaisen muunkin uskonnon, suhteen olen kyllä tä... Lue koko vinkki »
Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka. Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä k... Lue koko vinkki »

Torgny Lindgren: Akvaviitti

Olof Helmersson saarnasi haitarin säestyksellä Västerbottenin uskoon 1950-luvulla. Nyt, puoli vuosisataa myöhemmin, vanhana miehenä Helmersson palaa takaisin korjaamaan virheensä. Jumalaa ei ole, eikä ylösnousemusta. Mutta kuinka käännyttää ihmiset, jotka ovat etääntyneet uskonasioista, joille koko kysymys siitä, onko Jumalaa vaiko ei, on merkityks... Lue koko vinkki »
Jumala ja valtio

Mihail Bakunin: Jumala ja valtio

Mihail Bakuninin vuonna 1882 julkaistu Jumala ja valtio on yksi merkittävimmistä anarkistisista manifesteista. Bakunin argumentoi tässä lyhyessä ja kesken jääneessä kirjassaan, että monoteistinen jumala ja ylipäätänsä jumalausko ovat pohja hierarkkiselle yhteiskuntajärjestykselle. Tämän takia jumaliin ei pidä uskoa. Bakunin tiivistää tämän lause... Lue koko vinkki »
The Atheist Muslim

Ali A. Rizvi: The Atheist Muslim : A Journey from Religion to Reason

Ali A. Rizvin The Atheist Muslim: A Journey from Religion to Reason on kanadalaisen ateistin omaelämäkerta ja manifesti. Rizvin kirjassa kerrotaan miten hän ennen Kanadaan muuttoa kasvoi maallistuneessa pakistanilaisessa perheessä, jossa 3-vuotiaan serkun leukemian aiheuttama kammottava kuolema sai hänet lapsena epäilemään Jumalan olemassaoloa. ... Lue koko vinkki »
The Bonobo and the Atheist

Frans de Waal: The Bonobo and the Atheist

Frans de Waalin The Bonobo and the Atheist: In Search of Humanism Among the Primates on primatologisiin ja antropologisiin löydöksiin perustuva tietokirja, joka argumentoi, että ihmisen moraali ja etiikka olivat kehittyneet jo ennen ihmislajin kehitystä. Frans de Waal on primatologi ja ateisti. Vaikka de Waal on ateisti, hän ei vihaa uskontoja, ... Lue koko vinkki »
Mihin minä uskon

Eveliina Lauhio: Mihin minä uskon

Yksi varmimmin vaietuista pöytäkeskusteluaiheista on uskonto. Yleisellä tasolla kirkon tekemiset ja tekemättä jättämiset tai paljastukset jonkin lahkon toimista saattavat herättää kärkkäitä mielipiteitä ja uskonnollisen yhteisön jäsenyydestä eroamisiakin, mutta henkilökohtaisesta katsomuksesta – siitä, mihin minä uskon – puhutaan vähemmän. Yhteisku... Lue koko vinkki »
Säde

Miina Supinen: Säde

Säde on kirja, joka pitäisi oikeastaan lukea yhdellä kertaa tai muuten pienessä ajassa. Minä kuitenkin luin sen pienissä pätkissä ja oletan, että minulta jäi jokin säde saamatta. Silti, kirja oli ihanaa sanan ja tajunnan virtaa. Säde on nuori nainen, joka seikkailee läpi kirjan ja jonka mukana on turvallista kulkea, sillä vaikka Säde on hiukan h... Lue koko vinkki »
Sielut kulkevat sateessa

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa

Pasi Ilmari Jääskeläinen käsittelee uusimmassa kirjassaan suuria kysymyksiä uskonnosta. Napit vastakkain ovat kiihkouskovaiset, kaikenkieltävät ateistit ja siinä välissä kirjan päähenkilö, agnostikko Judit. Judit eroaa miehestään, jättää homevaivoista kärsivän terveyskeskuksen Keski-Suomessa ja muuttaa Helsinkiin, jossa lapsuudenystävä Martta ta... Lue koko vinkki »
Uskomaton matka uskovien maailmaan

Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan

Kari Enqvist, uskonnoton tiedemies, lähtee tutkimusmatkalle uskonnon maailmaan, oppaanaan pyhät kirjoitukset. Mitä löytyy? Enqvist ei ole vakaumuksellinen ateisti tai palavasieluinen uskonnonvihaaja. Enqvistille uskonnottomuus on yksinkertaisesti uskonnollisen tunteen puuttumista. Pohjimmiltaan tiedemiehenä Enqvist sen sijaan epäilee, ihmettelee... Lue koko vinkki »
Riivaajat

Fedor Dostojevski: Riivaajat

Fedor Dostojevskin laajasta tuotannosta tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen hänen suuret romaaninsa. Niitä kaikkia yhdistää vahva psykologinen ihmiskuvaus ja yleismaailmalliset hyvän ja pahan vastakkainasettelut. Niitä pidetään romanttisen romaanitaiteen yksinä suurimmista saavutuksista. Riivaajat kuuluu kunniakkaasti tähän tiiliskivien sarjaan. S... Lue koko vinkki »
Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Kari Enqvist: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Uskonto tulee monille mieleen viimeistään siinä vaiheessa, kun kuolema alkaa lähestyä. Vaan miten kuoleman lähestymisen kokee uskonnoton, jolle tuleva taivaspaikka ei suo lohtua? Alkaako uskonto lupauksineen houkuttaa? Tässä kirjassa kosmologian professori Kari Enqvist kartoittaa uskonnottoman suhdetta kuolemaan ja ihmisyyden ja uskonnon ydinkysymy... Lue koko vinkki »

Richard Dawkins: Jumalharha

Vastikään suomennettu Jumalharha on evoluutiobiologi Dawkinsin täyslaidallinen uskontoa vastaan. Kirjassa Dawkins todistaa, kuinka Jumalan olemassaolo on erittäin, erittäin epätodennäköistä ja kuinka uskonnot ovat sekä tarpeettomia että suorastaan vaarallisia. Teos on viihdyttävää ja opettavaista luettavaa, varsinkin uskonnollisille ihmisille... Lue koko vinkki »