Kari Seitsonen: Pasin tehot

Pasin tehot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keski-iän verannalla tai kynnyksellä keikkuva puuseppä Pasi löytää lavatansseista elämänsä rakkauden Sinin. Samalla Pasi alkaa suunnitella tyhjillään olevan lapsuudenkotinsa remontointia nykyajan vaatimusten mukaiseksi asumukseksi. Parisuhteella ja rintamamiestalon peruskorjauksella on paljon yhteistä: kumpaakaan ei ole tarkoitettu helpoksi eikä suoraviivaiseksi projektiksi. Ennen kuin pitkä remontti on valmis ja talo asumiskunnossa, Pasi joutuu monta kertaa pohtimaan arvojaan ja valintojaan.

Kari Seitsonen on hollolalainen esikoiskirjailija, ja Pasin tehot on lahtelaisen Katkoviiva-kustantamon ensimmäinen julkaisu. Seitsosen kerronta on suoraviivaista ja vauhdikasta: joutohetkiä ja tyhjäkäyntiä parinsadan sivun romaaniin ei oikeastaan mahdu. Lyhyillä luvuilla ja nopeilla leikkauksilla pelaava Seitsonen kirjoittaa kuin insinööri tai käsityöläinen – tarkasti ja täsmällisesti. Ehkä hykerryttävintä on lukea remontin esittelystä ja etenemisestä. Pasin rintamamiestaloon tekemät ratkaisut ammattitermeineen ovat kaukana tavanomaisesta proosasta. On hieno ratkaisu laittaa näitä kuvailuja keskelle ihmissuhdesekasotkua, johon Pasi joutuu. Tämän yllättävän painotuksen kautta kirjaan tulee hyvä omintakeinen tunnelma.

Jos remontoinnista kertominen sujuukin hienosti, henkilöhahmojen rakentajana Seitsonen ei loista samaan tapaan. Kepeyttä Pasin tehoihin haetaan turhalla ja vähän väkinäisellä huumorilla, ja sivuhahmot jäävät ohuiksi karikatyyreiksi. Mutta eihän rintamamiestalokaan ikinä valmiiksi tule, aina voi vähän parannella.

Pidin kuitenkin kirjan rytmistä ja tunnelmasta. Vaikka parannettavaa vielä vähän jääkin, on Kari Seitsosen Pasin tehot ilman muuta maininnan arvoinen debyytti, jonka kanssa pari iltaa sujui oikein kivoissa merkeissä. Kannattaa tutustua!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...