Alan Bradley: Piiraan maku makea

Osta kirja itsellesi

11-vuotiaalla Flavia de Lucella on hyviä harrastuksia, kuten pitääkin. Hänellä on käytössään aikanaan menehtyneen Tar-enon laboratorio kaikkine laitteineen ja kirjoineen, hän rakastaa kemiaa ja erityisesti häntä kiinnostavat myrkyt eri muodoissaan. Hän on myös utelias harrastelijasalapoliisi ja kiinnostunut lähiympäristön oudoista tapahtumista sekä erilaisten arvoitusten ratkomisesta.

Ei siis mikään ihme, että Flavia saa todella ottaa kaikki kykynsä käyttöön, kun keittiön portailta löytyy jänkäkurppa nokassaan harvinainen postimerkki. Kun isä vielä vaikuttaa harvinaisen järkyttyneeltä asian tiimoilta, on tytöllä hieman miettimistä varsinkin hänen kuullessaan eräitä outoja ja mystisiä keskusteluja. Eräästä piirakastakin on leikattu palanen ja Flavia sattuu löytämään kuolleen ruumiin kurkkupenkistä. Ei ehkä aivan tavanomaista elämää?

Poliisien saavuttua tutkimaan asiaa – ja osoittauduttua ilmeisen tomppeleiksi – Flavia päättää ratkaista arvoituksen omin neuvoin. Ikävä kyllä, hänen isänsä vaikuttaa aivan ensimmäiseltä syylliseltä. Toisaalta, uteliaat korvat kuulevat paljon ja vikkelä järki yhdistelee asioita toisiinsa nopeasti. Kun vielä muistetaan, että neiti on harvinaisen selväjärkinen, eikä häntä kannata yrittää huijata erilaisilla silmänkääntötempuilla, aletaan olla lähellä oikeita ratkaisuja. Eikä aikaakaan, kun Flavia on itse vaikeuksissa korviaan myöten.

Piiraan maku makea on Flaviasta kertovan dekkarisarjan ensimmäinen osa ja se on ehtinyt jo voittaa useita kirjallisuuspalkintoja. Eikä mikään ihme, sillä ainakin aloitus on mielenkiintoisen erilainen. Eletään vuotta 1950, sankaritar on ehkä hieman totutusta poikkeava monellakin tavalla, eikä perhe sekä talokaan ole täysin tavanomaista sorttia.

Itse pidin etenkin kirjan tunnelmasta ja tapahtumaympäristöstä, Flavian epätavallisuudestakaan ei voi olla nauttimatta. Suosittelen kaikille hieman erilaisista dekkareista pitäville, joita raakuus ja väkivalta ei niinkään kiinnosta. Heille, jotka nauttivat lähes pikkutarkoista mysteereistä sekä epätodennäköisistä ratkaisuista ja arvostavat tietynlaista nostalgiaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...