Andrea Levy: Pitkä laulu

Pitkä laulu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

July on tyttö jamaikalaisella sokeriplantaasilla, orjan ja valkoisen valttarin lapsi. Raiskauksesta syntynyt tyttö viedään äidiltään, kun plantaasin isännän sisko haluaa tytön itselleen, kuin esineen. Kai sen voi ylennyksenäkin nähdä – nyt tyttöä ei myydä tai pistetä pelto-orjaksi, vaan hänestä tulee sisäorja.

Muutoksen siemenet ovat kuitenkin jo itämässä. 1831 koittaa baptistisota, kun baptistisaarnaaja Samuel Sharpe nostaa Jamaikan orjat kapinaan. Seitsemän vuotta myöhemmin koittaa todellinen vapaus, kun orjuus lakkautetaan Jamaikalla.

Historialliset tapahtumat ovat kuitenkin vain taustaa, kun July kertoo tarinaansa, vanhana ja elämää nähneenä naisena. Niinpä lukijalle tarjoillaan asiasta poikkeamista ja sivupolkuja. July julistaa moneen kertaan tarinan kerrotuksi, mutta jatkaa kuitenkin, kun poika Thomas – lähetyssaarnaajan Englannissa kasvattama sivistynyt ja koulutettu mies – vaatii kertomaan lisää ja vähän eri sävyyn. Thomas haluaisi tarkan historiallisen kertomuksen, July taas haluaisi kertoa hyvän tarinan.

Pitkä laulu on synkänpuoleisesta aiheestaan huolimatta eloisa ja värikäs kertomus, kuten jamaikalaisille puitteille sopii.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...