Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Läpitunkeva, pohjattoman syvä pettymykseni on yhtä kuin veren jäätymispiste, rakkauden äärimmäinen Antarktis.”

Mikä yhdistää rakkautta ja Antarktista? Rakkaus, jonka pitäisi olla jotain lämmittävää ja läheistä, ja sitten napajäätikkö, kylmä ja kova ja karu. Molemmat teemat ovat läsnä tässä Sara Stridsbergin uudessa romaanissa, mutta kylmyys ja karuus vievät todellisuudessa voiton suloisesta lämpimästä rakkaudesta.

Kristina eli Inni on elänyt kovan ja normaaliyhteiskunnasta syrjäytyneen elämän: hän on ollut heroiiniaddikti ja rahoittanut sitä prostituutiolla. Rakkaus Shaneen on ollut tempoilevaa, ja kaksi tästä liitosta syntynyttä lasta on otettu huostaan. Ja sitten Inni kuolee, eikä millään ylevällä tavalla, sillä hänestä tulee paloittelumurhaajan uhri, murhaajan, joka jää tuntemattomaksi ja kasvottomaksi, eikä hän joudu vastuuseen teostaan.

Mutta Inni ei kuole matkalaukuissa mädäntyvän ruumiinsa myötä, vaan hänen sielunsa ja mielensä jäävät elämään. Hän palaa takaisin lapsuutensa maisemiin, takaisin omiin lapsiinsa, katuelämään ja toistuvasti myös karmeaan kuolemaansa. Hän oli aina arvellut kuolevansa joskus oman käden kautta ja sitä kautta päättävänsä edes jostain elämässään, mutta murhaaja ehti ensin. Vain Innin sitkeä mieli jää jäljelle. Mutta häntä eivät tuonpuoleisessa odota valkopukuiset enkelit.

”Ihminen on iäisyydessä ypöyksin, ei ole mitään taivasta, ei jumalia eikä joulupukkeja, mikään korkeampi voima ei varjele meitä. Ei ole rangaistuksia mutta ei myöskään armoa. Viimeisen hetkensä koittaessa ihminen humahtaa yksin tyhjyyteen.”

Rakkauden Antarktis on synkkä kirja, ei totisesti mikään hyvänmielen tuoja. Mutta se pakottaa lukijansa ajattelemaan elämän ja kuoleman syviä kysymyksiä. Ja Stridsbergin kieli Outi Mennan upeana suomennoksena on aiheesta huolimatta kaunista ja tyylikästä, se kuvailee vaikeita asioita lähes hengästyttävällä uskottavuudella. Jokin tässä kirjassa iskee suoraan mielen perukoille, se on koskettavin romaani, jonka olen vuosiin lukenut.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...