Peter Grainger: Rosemary Housen tapaus

Rosemary Housen tapaus -kirjan kannessa on iltasävyinen kuva, jossa usvaista golfkenttää tarkastellaan oksien välistä.

Norfolkissa, Kings Laken kaupungissa sijaitsee laadukas vanhusten hoitokoti Rosemary House. Hoitokodin asukkaat ovat taustoiltaan varakkaita, sillä asuminen hoitokodissa on kallista. Yhteiset tilat ovat kauniita ja valoisia, ja jokaisella asukkaalla on oma huone ja pieni keittonurkkaus. Asukkaat voivat tulla valmiiksi suunniteltuun ja sisustettuun ”yksiöönsä” tai tuoda sinne omat kalusteensa.

Joulukuun 6. päivä hoitokodissa kuolee Joan Riley. Hänet löydetään klo 21.08. Paikalla ovat Joanin löytänyt hoitaja Greene, joka kutsuu avukseen hoitaja Kipras Kazlauskasin, joka sitten hälyttää paikalle hoitokodin johtaja Irene Millerin. Miller kutsuu sekä poliisin että lääkärin toteamaan Joanin kuoleman.

Ensimmäisenä hoitokotiin saapuu konstaapeli Richard Ford. Hän silmäilee huonetta ja arvioi tilannetta samalla kun lääkäriä odotellaan saapuvaksi. Saavuttuaan hoitokotiin tohtori Tremewan ihmettelee Joanin kunnon äkillistä romahtamista ja kertoo puhuneensa Joanin kanssa vielä edellisenä päivänä, eikä rouva ollut kertonut mitään vointinsa huononemisesta. Jokin tapauksessa saa myös konstaapeli Fordin ajattelemaan, että kuolemaan liittyy jotain kummallista. Joan oli 78-vuotias, ja sairasti erinäisiä sairauksia, mutta ei mitään minkä olisi pitänyt vielä hänet ”suorilta jaloilta”.

Joanille teetetään ruumiinavaus ja selviää, että hän on kuollut heroiinin yliannostukseen. Juotuna. Kaatunut lasikin on löytynyt hänen huoneestaan, mutta siinä vaiheessa kukaan ei osannut ottaa juomalasia tutkittavaksi, joten mitään viitteitä ei ole siitä, koskiko lasiin joku muukin kuin Joan itse.

Kuolemantapauksen tutkintaa määrätään hoitamaan rikoskonstaapeli David ”DC” Smith. Smith oli aiemmin rikoskomisario, mutta omasta pyynnöstään hän on nyt kenttätyössä, kyllästyttyään byrokratiaan ja ymmärtämättömiin esimiehiin. DC on psykologisesti lahjakas, hän malttaa kuunnella ihmisiä, ja huomaa juuri ne asiat, jotka jätetään sanomatta. Hän on kuitenkin tutkimuksissaan eräänlainen yksinäinen susi, sillä entiset rankat kokemukset työssä sekä henkilökohtaiset menetykset ovat tehneet hänestä kyynisen. Hän on kuitenkin kokenut ja karismaattinen henkilö, jota myös työkaverit kunnioittavat. Nyt hän alkaa sinnikkäästi tutkia hoitokodin elämää ja Joanin kuolemaa.

DC:lle selviää nopeasti, että talossa asuvista noin 50 asukkaasta viisi henkilöä ovat muodostaneet tiiviin ryhmänsä. He ovat myös ainoat, joilla on kirjallinen elvytyskielto. Joan oli yksi tämän ryhmän jäsenistä ja sen vuoksi DC ottaakin tämän ryhmän tarkemmin tutkittavakseen. Jäseniä on jäljellä enää kolme, koska yksi heistä oli kuollut vähän aiemmin. DC epäilee, että sekin tapaus oli aiheutettu joko itse tai avustettuna.

Elossa olevat jäsenet ovat miehiä: Ralph Greenwood, entinen oikeusavustaja, joka on ikänsä toiminut lakitoimiston kantavana voimana ja jolla on ilmiömäinen muisti. Hän on erittäin älykäs ja pyöritteleekin kuulustelevia poliiseja miten huvittaa. Toisena kuulusteltavana on tohtori Alan Lawson, entinen akateemikko ja professori, joka on ryhmän teoreetikko, kolmas mies on entinen upseeri, täsmällinen ja kurinalainen William Mandeville. Näiden kolmen vanhan herrasmiehen salaisuuksista DC yrittää päästä selville.

Peter Grainger on kirjoittanut hienon tarinan, jonka hän on kokonaisuudessaan sijoittanut Rosemary Houseen. Vaikka tarinan ytimessä ovatkin viisikosta vielä elossa olevat herrat, löytyy hoitokodista muitakin mielenkiintoisia henkilöitä.  Kutkuttavaa luettavaa on myös DC:n ja herrakerhon ”puhemies” Greenwoodin välille syntyvä yhteys. Keskustelut ovat humoristisia, mutta myös älykkäitä.

Rosemary Housen tapaus on toinen osa DC Smith -sarjaa, jonka edellinen osa oli Kuolema jokivarressa. Tässä osassa DC Smith saa myös uutta pohdittavaa, kun hänelle tarjotaan kahtakin uutta työtä. DC:n esimies haluaa päästä hänestä eroon ja houkuttelee DC:tä siirtymään vakavien rikosten yksikköön. Toinen houkuttelevampi tarjous tulee DC:n entiseltä alaiselta, joka on perustanut vuosia aiemmin oman yrityksen, johon hän DC:tä houkuttelee. Myös naisrintamalla on vilskettä, vaikkei romansseja ainakaan toistaiseksi ole luvassa. DC kuuntelee musiikkia ja muistelee edesmennyttä vaimoaan. Ehkä vielä jonakin päivänä on uuden aika.

Soili Vuorenmaa

Olen työskennellyt koko ikäni viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koulutukseltani olen Jyväskylän yliopiston viestintätieteellisestä valmistunut FM. Luen pääasiassa kotimaisia dekkareita 50–100 vuodessa, ja kirjoittelen niistä arvosteluja, aiemmin vain muutamalle sivustolle Facebookiin ja viiteryhmilleni, nyt pyrin kirjoittamaan kirjavinkkini tänne. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 333 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!