Elin Willows: Sisämaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Elin Willowsin esikoisteos on tiiviydessään ja näennäisessä tapahtumattomuudessaan merkillinen kirja. Sen tunnelma vangitsee, kieli jää elämään vielä lukemisen jälkeenkin. Willows on kasvanut Ruotsissa, mutta muuttanut Suomeen vuonna 2009; romaani sijoittuu jonnekin nimeämättömään pikkukylään Pohjois-Ruotsiin, joten on varsin luontevaa, että se on ilmestynyt yhtä aikaa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Sisämaa-romaanissa tapahtuu siis ulkonaisesti melko vähän. Se kertoo nuoresta naisesta, joka päättää muuttaa uuden poikaystävänsä kanssa jonnekin Pohjois-Ruotsiin, ilmeisesti Norlantiin lähelle napapiiriä. Rakkaus kuitenkin päättyy jo muuttomatkalla, mutta nainen ei luovu suunnitelmastaan, vaan muuttaa pikkukylään yksin. Hän löytää työpaikan ruokakaupasta ja viettää vapaa-aikansa enimmäkseen videoiden ääressä karkkipussin kanssa. Joskus sentään hän viikonloppuisin menee viettämään baari-iltaa paikalliskapakkaan.

Sisämaa on mestarillinen kuvaus yksinäisyydestä, sivullisuudesta ja eristäytymisestä.
Päähenkilön ratkaisua muuttaa yksin Jumalan selän taakse ei juurikaan perustella, sen saa lukija itse päätellä rivien välistä. Romaanin nainen on kaikkialla sivullinen ja erillinen, ja tämän kuvauksena kirja on jollain tapaa hyvin surullinen, ja samalla kirkas ja kuulas. On myös itse pääteltävä, kärsiikö päähenkilö yksinäisyydestään; vain joskus häivähtää syvä ja viiltävä tunne: ”Useimmat täällä asuvat ovat syntyneet täällä, muut ovat saaneet selittää tulonsa. Ei tänne niin vain tulla eikä tänne niin vain sulauduta.”

Romaani on esikoisteokseksi harvinaisen taitava ja tyylillisesti valmis. Suosittelen lämpimästi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...