Vesa Heikkinen: Sopukopu : Esseitä

Sopukopu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä on taas näitä kirjoja, että en ole ihan varma, miksi tähän ylipäänsä tar­tuin. Taisi olla kuvastossa sen verran houkuttelevasti kuvattu? En muistanut lukeneeni Vesa Heikkiseltä mitään muuta, mutta Kielen voiman olen näkö­jään lukenut viisitoista vuotta sitten. Katalogissa lupailtiin esseitä, jotka käsit­te­levät sopua ja sitä, miten sopu ei aina ole toivottava tila, ja luvattiin tökki­mistä ja hymistelyn riitauttamista, aihepiireinä tiede, talous, journalismi ja ihmisen luontosuhde. Miksipä siis ei!

Sopii pohtia, millaisia asioita pidämme nyt selviöinä ja olisiko viisasta välillä tökkiä näitä sopuja terävällä kepillä. Ehkä voi ajatella jopa niin, että joiden­kin sopujen kyseenalaistaminen vie meitä kohti entistä perustellumpaa yh­teisymmärrystä ja parempaa yhteiskuntaa. Sopiva määrä selviömäisten sopujen kriittistä kyseenalaistamista pitää yksilöt, yhteisöt ja yhteiskunnat­kin valppaina: Kaikki konsensus ei ole tavoittelemisen arvoista konsensus­ta. Syvä, aivopesty sopu voi johtaa hukuttavaan sotaan.

Tällaisesta lähtökohdasta voisi päätyä monenlaisiin suuntiin. Miksei tällaista esipuhetta voisi olla hyvinkin kiistanalaisen kirjoituskokoelman johdantona. Heikkinen ei kuitenkaan ole populistinen räyhääjä, vaan kyseenalaistaa sitten­kin aika maltillisella tasolla asioita.

Kirjan aloittaa essee “Toisia totuuksia sopuleista”, jossa kerrotaan Heikkisen omasta historiasta sopulien tappajana, pohditaan mitä Mauno Koivisto to­della sanoi sopuleista ja miten Disney ylipäänsä loi sopulien kyseenalaisen maineen. Sopuliteemasta päästäänkin sitten tarinoihin, joihin laumasieluisesti uskotaan ja pohditaanpa vielä hymyillen valehtelevan nekrologien genren olemusta.

“Älymystön vastuu(ttomuus)” pohdiskelee älymystön olemassaoloa ja luon­netta ja sitä, millainen vastuu tällä älymystöllä sitten yhteiskunnallisen erityis­asemansa johdosta on. Esimerkeiksi Heikkinen nostaa kolme kiistan­alaista älykköä: Noam Chomskyn, Eemil Nestor Setälän ja Jussi Halla-ahon. Siinä sivussa pohdiskellaan myös sosiaalista mediaa.

Essee “Kiljuvan kapitaalin terässilmät” tarkastelee koneiden ja pääoman maa­ilmaa kirjallisista lähtökohdistaan, oppaanaan kaksi kirjailijaa. Toivo Pekkasen ja Pentti Haanpään teksteistä piirtyy elämän noidankehä, joka nykymaail­massa, sata vuotta Pekkasen ja Haanpään tekstien jälkeen, näyttäytyy edel­leen kovin samanlaisena kuin aikaisemmin. Jatkuvan kasvun palvominen maailman tappiin asti ajaa ihmiset antamaan itsestään 110 prosenttia 24/7.

Teoksen lopettaa essee “Tienoheisia asioita”, jossa Heikkisen sanoin “pysäh­dyn miettimään liikettä ja siinä samalla kävelytän itseni olemisen ajatteluun“. Tässä esseessä Heikkisen kielitieteilijän identiteetti, sinänsä olennainen ra­kennuspalikka koko esseekokoelmassa, loistaa selvimmin, kun teksti pureu­tuu analysoimaan erilaisen liikkeeseen ja olemiseen liittyvän sanaston raken­teita ja kehityskulkuja.

Pitkät esseet ovat sujuvasti kirjoitettuja, mukavasti älyllisiä ja kaikkiaan varsin kiinnostavaa luettavaa. Olen sen verran kielitieteeseen kallellani, että Heikki­sen – suomen kielen dosentin – etymologiset ja tekstianalyyttiset näkemykset ovat kiinnostavia. Esseiden henkilökohtainen sisältökin toimii oivallisesti ja tekstit ovat mukavasti ajassa kiinni, vaikka monesti aika vanhahtavista aiheista ja lähteistä ammentavatkin. Puolensa silläkin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...