Oskar Jonsson: Stora boken om Vips

Stora boken om Vips

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stora boken om Vips osui kirjastossa käteen puhtaasti Oskar Jonssonin mestarillisen kuvituksen vuoksi. Näin yksityiskohtaista ja sielukasta vesi­väri­kuvitusta näkee harvemmin, joten kirjaan oli pakko tutustua lähemmin. Onni on tällä kertaa myötä, sillä kirja osoittautuu laadukkaaksi tapaukseksi muutenkin. Sen lisäksi tähän kokoelmateokseen on koottu sarjan neljä ensimmäistä osaa, joten mikäpä sen parempi tapa tutustua uuteen kirja­sarjaan.

Esimerkkiaukeama Stora boken om Vips -kirjasta

Vips on utelias pikku päästäinen, jonka metsässä yksikään päivä ei ole saman­lainen. Paitsi utelias, Vips on myös kovin empaattinen kaveri, mikä onkin hyvä, sillä vastaan tulevilla metsäneläimillä ei ole aina helppoa. Tikan­poikanen nääntyy nälkäisenä puunkolossa, sillä linnuilla vahvimmat poikaset vievät suupalat heikoimpien edestä. Saukko puolestaan murehtii aikuistu­mistaan, sillä emon vieroitettua poikaset ei äidin helmoihin ole enää palaa­mista. Lähteepä eräältä sisiliskolta myös häntä irti linnun napattua sen suuhunsa.

Nämä esimerkit jo osoittavat mikä tekee Jonssonin lastenkirjoista poikkeuk­sellisia. Vaikka Vips itse on hyvin inhimillinen hahmo, hänen asuttamansa luonto ja muut eläimet ovat pikemminkin realistisia, ja siten näiden eläinten kohtaamat ongelmat myös heijastelevat todellista elämää. Tämä näkyy myös siinä, että Vips on ainoa hahmo, joka varsinaisesti puhuu. Vips ei ole mikään tietokirja, mutta tällaisten elävästä elämästä otettujen tilanteiden kautta lapsi oppii luonnosta kuin itsekseen. Jokaisen tarinan lopusta löytyy myös tieto­sivu, jossa hieman esitellään tarinassa nähtyjä eläimiä.

Tämä antropomorfismin ja realismin yhdistelmä toimii hyvin myös kuvituksen tasolla. Jonssonilta onnistuu sekä tarkka ja naturalistinen ilmaisu, että karri­kointi; kitaraa soitteleva pikku päästäinen istuu muuten realistiseen ympäris­töön hämmästyttävän hyvin. Tällaista kuvitusta on todellinen ilo katsoa.

Parasta kirjassa on kuitenkin sen ihastuttava hyväntahtoisuus. Vips on kaikessa sympaattisuudessaan loistava hahmo, jonka avulla luonnosta oppii yhtä sun toista. Harmi ettei kirjasarjaa olla käännetty suomeksi. Stora boken om Vips on siis oikein miellyttävä yllätys, johon ainakin ruotsinkielisten kannattaa tutustua.

Esimerkkiaukeama Stora boken om Vips -kirjasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...