Peter Høeg: Susanin vaikutus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä, jos jossakin osattaisiin ennustaa lähes päivän tarkkuudella länsimaisen sivistysvaltion romahdus? Miten tästä tietävät voisivat jatkaa elämäänsä tai valmistautua tulevaan? Peter Høegin uudessa romaanissa Susanin vaikutus kuljetaan vain hieman vaihtoehtoisessa lähitulevaisuudessa keskellä alkavaa luhistumista.

Pääosassa on fyysikko Susan Svendsen sekä hänen perheensä: säveltäjä Svend sekä teini-ikäiset kaksoset Harald ja Thit. Jokaisella perheenjäsenellä on poikkeuksellinen kyky saada ihmiset avautumaan heidän seurassaan, ja perheenä heidän vaikutuksensa vain ennestään voimistuu. Susanin perhe on alussa vähällä joutua vankilaan kaukomailla loppuiäkseen, mutta heidät pelastetaan takaisin Tanskaan, jossa heitä odottaa tehtävä, jonka epämääräinen ja vaarallinen luonne alkaa saman tien paljastua. Kun päitä todella alkaa putoilla, Susan huomaa olevansa aivan välittömässä hengenvaarassa.

Toimintaelokuvaa muistuttavien ulkoisten puitteidensa sisällä Susanin vaikutus on samalla myös tarina akuutista perhekriisistä – perheestä, josta ei oikeastaan koskaan edes pitänyt tulla mitään. Pakon edessä Svendsenit joutuvat kuitenkin toimimaan yhteisten tavoitteiden hyväksi ja ainakin yrittämään keskinäisten ristiriitojensa unholaan painamista. Kun kaikki ympäriltä sortuu, mitä jää?

Peter Høegin kieli hengittää loistavasti. Sanavalinnat, vertauskuvat, adjektiivit: kaikki on nyt nähty luonnontieteilijän, järjestystä rakastavan fyysikon silmin. Høeg luo hahmoilleen pieniä yliluonnollisia ominaisuuksia, jotka antavat välillä äkkivääriäkin ratkaisusuuntia vaikeissa tilanteissa. Mukaan on ripoteltu myös hienovaraista huumoria.

Susanin vaikutus on laadukkaan kirjailijan taidonnäyte. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...