Aino Vähäpesola: Suurenmoinen epävire

Suurenmoinen epävire

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aino Vähäpesolan Suurenmoinen epävire herätti mielenkiintoa aiheensa puolesta: se kertoo urkujen historiaa käsittelevän tietokirjan kustannustoimittamisesta. Kirja-ala ei ole mitenkään tavaton aihe kirjallisuudessa, mutta näppituntumalta sanoisin, että kustannustoimittajat eivät ole aivan tavallisimpia päähenkilöitä lukemissani kirjoissa. Kirjailijoita toki näkee runsaammin.

Kirjan päähenkilö Viivi on nuori nainen, joka työskentelee kustantamolle freelance-kustannustoimittajana, joka on enemmän tai vähemmän erikoistunut tietokirjoihin. Nyt on työn alla laaja urkujen historiaa käsittelevä teos, jonka kustannustoimittamisessa riittää työmaata ja tapaamisia teosta kirjoittavan Johanneksen kanssa. Kotona pyörii ystävä Juuli, jonka kotona on tapahtunut vesivahinko ja välillä on vain saatava etäisyyttä miehestä ja miehen vanhemmista, joiden luokse perhe on paennut. Tuttavapiiriin kuuluu myös naapurin iäkäs rouva, jolle Viivi toimii toisinaan juttuseurana.

Tällaista pienehköä elämänpiiriä Suurenmoinen epävire kuvaa vähäeleisesti. Viivin pakko-oireita, keskusteluja, tutustumista uuteen ihmiseen, suhteen epävarmoja alkuvaiheita. Arkipäiväistä elämää, johon heijastelee eletty elämä ja sitä värittävät peruskokemukset. Viivin kohdalla sellainen on hyvin varhain kuollut äiti, jota Viivi ei koskaan oppinut itse tuntemaan.

Suurenmoisen epävireen aikana koetaan keskusteluja, tapaamisia ja ihmissuhteiden kehitystä, sellaista arkisen pienimuotoista ja kuitenkin kovin kiinnostavaa elettyä elämää. Se urkukirjakin etenee ja voisi kyllä olla ihan mielenkiintoista luettavaa. Tästäkin oppii kyllä yhtä jos toista uruista ja vähintään saa mielenkiintoisia langanpäitä, joista nykiä lisätietoja. Mainio kirja.

Ne katastrofit ja virheet, joita ei ollut tapahtunut mutta joita Viivi pelkäsi, imeytyivät spiraalina takaisin hänen sisäänsä, yksiselitteisesti kuin vesi lavuaarista, vähäpätöisiksi pieniksi täpliksi lukuisten eriväristen täplien joukkoon. Lyhyen hetken ajan liikkeen voima huimasi ja huojensi häntä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...