Katja Bargum ja Heikki Helanterä: Suuri suomalainen muurahaiskirja

Suuri suomalainen muurahaiskirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muurahaisten esi-isät olivat petoja, mutta mutualismit ovat laajentaneet muurahaisten ruokavaliota. Monessa tapauksessa mutualismit ovat tehneet muurahaisista pitkälti kasvissyöjiä. Ekologisin termein sanotaan, että muurahaiset ovat siirtyneet ravintopydamidissa pykälän alaspäin. Tämä vähentää energiahävikkiä, sillä kasvissyöjien populaatio tarvitsee vähemmän resursseja yksilöä kohti kuin lihansyöjien. Ehkä tässä piilee sekä muurahaisten lukumäärän salaisuus että opetus planeetan kantokyvyn kanssa painiskelevalle ihmispopulaatiolle.

Muurahaistutkimus on tutkimusala, jossa Suomen ei ihan ensimmäisenä kuvittelisi olevan maailman ehdotonta kärkeä, mutta Katja Bargumin ja Heikki Helanterän muurahaisia ja muurahaistutkimusta esittelevä kirja Suuri suomalainen muurahaiskirja avaa lukijan silmät sekä suomalaisille muurahaisille että sille pitkäjänteiselle ja ansiokkaalle tutkimustyölle, jota Suomessa muurahaisiin liittyen on tehty ja tehdään. Muurahaiset ovat varmasti kaikille suomalaisille tuttuja, mutta tuntemus lajia kohtaan rajoittuu useimmilla enemmän omakohtaiseen kokemukseen ja uskomuksiin kuin varsinaiseen tietoon. Siksi on hienoa, että meillä on nyt ajantasainen suomalaisia muurahaisia esittelevä teos helposti kaikkien saatavilla.

Bargumin ja Helanterän teos käy kattavasti läpi muurahaisen niin yksilönä kuin osana isoa muurahaisyhteiskuntaa sekä suomalaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Erityishuomio on toki Suomessa viihtyvissä muurahaislajeissa sekä siinä tutkimuksessa, jota kirjoittajat itsekin ovat olleet edistämässä, mutta esimerkkejä lajeista ja niiden käyttäytymisestä annetaan kattavasti ympäri maailmaa. Kirja kertoo yhtäältä havainnollisesti siitä, millainen yksittäinen muurahainen on ja miten se eroaa suhteessa muihin muurahaisiin omassa pesässä ja elinympäristössä. Toisaalta kirja myös käy läpi muurahaisten ominaispiirteitä lajina sekä uhkia, joita elinympäristöjen muuttuminen muurahaisille aiheuttaa.

Suuri suomalainen muurahaiskirja on kirjoitettu tavalla, joka innostaa tutustumaan muurahaisiin. Kirja on täynnä käytännön esimerkkejä sekä kiinnostavista tavoista, joilla muurahaistutkimusta tehdään että erilaisista käytännön tilanteista muurahaisiin ja heidän yhdyskuntiinsa liittyen. Kirjasta välittyy arvostus muurahaisia kohtaan ja kirja avaa lukijan silmät näkemään sen tärkeän roolin, joka muurahaisilla on luonnon tasapainon ylläpitämisessä ja säilyttämisessä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...