Bernard Werber: Muurahaiset, Muurahaisten kapina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Näiden scifi-romaanien idea on huima: muurahaiset ovatkin älykkäitä olentoja! Ne ovat yksilöitä ja pystyvät jopa viestimään toisilleen hajumolekyylien avulla. Jotkut ihmiset alkavat vasta 2100-luvulla päästä perille, etteivät olekaan planeettansa ainoa älyllinen elämänmuoto.

Muurahaiset kertoo sekä ihmisten että muurahaisten seikkailuista. Jonathan Wells perii omalaatuiselta hyönteistutkijasedältään talon, jonka kellariin hän ja hänen perheensä yksi toisensa jälkeen katoavat. Myöskään ne, jotka lähtevät etsimään heitä, eivät koskaan palaa. Katoamisten arvoitus ja yhteys muurahaisiin paljastuu vasta viime sivuilla.

Samaan aikaan läheisessä metsässä asuvia punamuurahaisia ihmetyttää erään tutkimusretkikunnan täydellinen tuho sekä keon sisäiset salaisuudet. Ongelmia aiheuttavat myös lähistölle ilmaantuneet kääpiömuurahaiset. Muutama urhea muurahaisyksilö ryhtyy selvittämään salaisuuksia, mutta maailma on täynnä vaaroja pienelle muurahaiselle.

Muurahaisten kapina on itsenäinen jatko-osa. Muurahaiset ovat päässeet selville ihmisten (joita he kutsuvat Sormiksi) olemassaolosta ja päättävät tuhota heidät! Sormia vastaan suunnatulle ristiretkelle lähtee tuhansittain muurahaissotureita, mutta riittääkö se? Samaan aikaan ihmisten maailmassa muutama tehokasta hyönteismyrkkyä kehittänyt tiedemies kuolee salaperäisellä tavalla kauhun ilme kasvoillaan. Johtolangat viittaavat, että murhien takana olisivat muurahaiset!

Lopulta muurahaiset ja Sormet väistämättä kohtaavat ja oppivat paljon toistensa kulttuureista. Tästä kahden maailman törmäyksestä ei puutu huvittavia piirteitä. Ihminen saa kerrankin kuulla analyysiä itsestään vieraan elämänmuodon edustajan suusta tai oikeastaan tuntosarvista.

Werber on tieteistoimittaja, joka on tutkinut muurahaisia 15 vuotta, ja tämä asiantuntemus kyllä näkyy hänen kirjoituksessaan. Muurahaiset maailma on kiehtova kuvaus metsissämme olevasta pienoismaailmasta, joka voisi olla tottakin. Kirjojen mielenkiintoisinta antia ovat muurahaisten yhteiskunnan kuvaus ja näiden retket maailmassa, joka on meille niin tuttu mutta silti aivan vieras. Ihmiskuvauksessa romaani ei valitettavasti onnistu yhtä hyvin, ja lisäksi jotkut epäuskottavat käänteet latistavat muuten hyvää tarinaa. Kuitenkin kirjat herättävät ajatuksia ja kiihottavat mielikuvitusta, etkä luettuasi enää koskaan katsele muurahaisia samalla silmällä kuin aiemmin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...