Ferdinand von Schirach: Syyllisyys : kertomuksia

Syyllisyys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Saksalainen asianajaja Ferdinand von Schirach tietää, mistä puhuu, kun hän puhuu rikoksista. Syyllisyys on 15 lakonisen kertomuksen kokoelma, jossa kaikissa on pohjana todellinen rikostapaus. Von Schirach on kirjoittanut hyvin erilaisista tilanteista: joukkoraiskaus, huumeporukoiden välienselvittely, kuolemaan johtava tapaturma, insesti. Karua luettavaa.

Von Schirachin näkökulma on mahdollisimman toteava, turhat rönsyt on jätetty pois. Itse asiassa tässä mieleen tulee Aki Ollikaisen Nälkävuosi: tapaus kuvataan sen faktojen kautta, motiivit ymmärretään ilman liikaa selittämistä. Ja koska von Schirach tuntuu itse lähes kylmältä, jäävät kokeminen ja pohdinta lukijalle. Eikä tämä ole ollenkaan huono ratkaisu!

Viidentoista lyhyen tai lyhyehkön novellin joukossa ei ole oikeastaan mitään ylimääräistä. Von Schirach ei juurikaan naurata – vain kaksi kertomusta, surkeiden sattumusten Avain sekä kokoelman päättävä Salaisuuksia, voidaan laskea koomisiksi. Muualla sävy on vakava, jopa surullinen. Jokainen kertomus ilmentää omalta osaltaan sitä, mitä von Schirach ymmärtää syyllisyyden käsitteellä, miten haastava, monimutkainen ja henkilökohtainen se on. Yhtä aikaa syyllisyyden kanssa pitää pohtia syyttömyyttä niin oikeuden kuin oman itsenkin edessä.

Minuun Ferdinand von Schirach teki oikein hyvän vaikutuksen. Uskon tälle löytyvän muitakin ystäviä, siispä vahva suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...