Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon

Markus Pantsar: Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon

Markus Pantsar muutti työn perässä Saksan länsirajalle Aacheniin. Saksassa jalkapallo yleensä ja paikalliset jalkapalloseurat ovat yleensä aktiivisena osana yhteisössä ja syvällä maan kulttuurissa ja puheenaiheissa. Niinpä Pantsar huomasikin, että oivallinen tapa oppia saksalaisuudesta ja kasvaa osaksi uutta kotimaata olisi ymmärtää paremmin jalkap... Lue koko vinkki »
Yksinäisyyden jälkeen

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen

Jules on vasta 11-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolevat onnettomuudessa. Kahden vanhemman sisaruksensa Martyn ja Lizin tavoin Jules passitetaan sisäoppilaitokseen, jossa hän on alkuun aivan yksin, kunnes hänen vierelleen lipuu Alva, punatukkainen tyttö, jonka yksi etuhammas on vähän vino. Alvasta tulee lähestulkoon koko elämä Julesille monen vuod... Lue koko vinkki »
Veitikka

Veikko Huovinen: Veitikka : A. Hitlerin elämä ja toiminta

"--- vaikka tällainen menettely onkin vakavassa ristiriidassa tutkijan etiikkani kanssa. Ensimmäisen kerran joudun turvautumaan mielikuvitukseen tässä tosiasioihin pidättyvässä dokumenttiteoksessa." Sivulla 370, kirjan kolmanneksi viimeisellä sivulla kirjailija kirjoittaa noin kirjoitettuaan ummet ja lammet ja mitä sylki suuhun on tuonut pitki... Lue koko vinkki »
Koodinimi Wagner

Gustaf Skördeman: Koodinimi Wagner

Sara Nowak on tuskin ehtinyt toipua Faustin dramaattisista tapahtumista, kun Tukholman poliisi saa lisää väkivaltaisia rikoksia selvitettäväkseen. Tunnettu talousvaikuttaja murhaa toisen ja ampuu sen jälkeen itsensä. Sama toistuu toisen parin kanssa. Yhteys tapahtumille löytyy suuren yhtiön hallituksen kautta, eikä aikaakaan, kun Sara huomaa, että ... Lue koko vinkki »
Heidi

Johanna Spyri: Heidi

Johanna Spyrin Heidi lukeutuu maailmankirjallisuuden klassisiin tyttökirjoihin. Sen ensimmäinen painos ilmestyi saksaksi vuonna 1881 ja suomeksi se saatiin jo 1885, mutta tämän laitoksen Serkku-nimimerkillä toimineesta kääntäjästä en löytänyt oikeaa nimeä. Myöhemmin kirjan suomensivat ainakin Irene Mendelin (1905) ja Sirkka Rapola (1963). Nyt käsil... Lue koko vinkki »
Golden boy

Michael Ross: Golden boy : Beethoven’s Youth

Ludwig van Beethoven oli aikakautensa suurin säveltäjä, mutta kuka hän oli ennen kuin hänestä tuli "Beethoven"? Michael Rossin sarjakuva kertoo Beethovenin nuoruusvuosista aina vuoteen 1795 asti, jolloin Beethoven esiintyi ensimmäisen kerran Wienissä julkisesti, ja jonka jälkeen hänen hänestä tuli kaupungin johtava pianisti. Kuten sarjakuvan nim... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkinen: Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkisen esikoisromaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (2015) teki vaikutuksen. 1920-luvun Ambomaalle sijoittuva dekkari voitti Vuoden johtolangan parhaana esikoisdekkarina, joten kiinnostuin. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt sotavuosiin sijoittuva dekkari 50/50 (2017) oli sekin mainio. Kolmatta kirjaa on sitten saatu odot... Lue koko vinkki »
Merkel

Kati Marton: Merkel : Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Ensin täytyi tarkastaa googlesta, kävikö Angela Merkel (s. 1954) Suomessa kertaakaan 16-vuotisen kansleriutensa aikana. Kävi ainakin kerran Stubbin kutsusta. Kati Martonin Merkel-kirjassa näet mainitaan Suomi vain kerran, suomalaisia nimiä ei kertaakaan. Merkelillä olivat isommat kalat pyydyksessä. Hänen aikansa kului maailman­politiikassa mikäl... Lue koko vinkki »
Niin kaukana on ikäväsi maa

Arvo Myllymäki: Niin kaukana on ikäväsi maa

Arvo Myllymäen neljäs romaani pysyy edelleen asiassa, jonka kirjailija tuntee soluissaan verenperintönä: sotavankeus seurauksineen, mistä todistuksena tietokirja Kurileiri, Minerva 2013. Ensimmäinen romaani Vihan ja rakkauden päivät liippasi läheltä Myllymäen omaa elämää ja sotavanki isää. Kolmas romaani Mies isänmaan takapihalla oli vähemmän omako... Lue koko vinkki »
Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Voiko kirja olla jännittävä jos lopputuloksen tietää jo etukäteen? Kahden nuoren ja kauniin idealistin myyräntyö natsivaltakuntaa vastaan tuntuu heti alusta alkaen tuhoon tuomitulta, mutta mitä mahdottomammalta tehtävä tuntuu, sitä kipeämmin lukija haluaa heidän onnistuvan ponnisteluissaan. Jännitystä ei lainkaan vähennä se seikka, että asianomaist... Lue koko vinkki »
Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Kari Lumikero: Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Tornion pojasta Kari Lumikerosta (s.1945) ja hänen soraisesta äänestään kun olen aina pitänyt, oli mielenkiintoista lukea miestä ilman ääntä. Ja kas kummaa: äänen sävy kuului tekstin lomassa! Aloitettiin maailman matkat Huippuvuorilta, jossa Pohjoismaiden ulkoministerit kokoontuivat, ja pääteltiin matkat Thaimaan lintuinfluenssajuhliin sekä Salo... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Menneisyydenhallintalaitos

Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos

Saksalaiseen kulttuuriin kytkeytyy olennaisena osana toisen maailmansodan ja natsien hirmutekojen muisto. Se painaa myös Menneisyydenhallintalaitoksen päähenkilöä Hans Frambachia. Frambach työskentelee Menneisyydenhallintalaitoksessa, jonka tehtävänä on tallentaa holokaustin historiaa. Hän käsittelee päivästä toiseen samanlaisina toistuvia kuvauksi... Lue koko vinkki »
Päiväkäsky

Éric Vuillard: Päiväkäsky

12. maaliskuuta 1938 Adolf Hitler liitti Itävallan osaksi Saksan kolmatta valtakuntaa Anschlussin nimellä tunnetussa tapahtumaketjussa. Laukaustakaan ei ammuttu, kun natsiarmeija marssi rajan yli. Miksi Itävalta ajatui natsivallan alle? Ketkä olivat siitä vastuussa? Éric Vuillardin Goncourt-palkittu pienoisromaani Päiväkäsky pureutuu noiden ratkais... Lue koko vinkki »
Punainen prinsessa

Antti Vihinen: Punainen prinsessa

”Minä olin, minä olen, minä tulen olemaan.” Näin lausui kuuluisa vallankumouksellinen Rosa Luxemburg, ja tämä oli myös RAF:in, Punaisen armeijakunnan eli 1970-luvulta alkaen vaikuttaneen Baader-Meinhof -ryhmän tunnuslause. Mutta voiko tämä jo enemmän tai vähemmän historiaan jäänyt ryhmä vielä toimia ja jopa väkivaltaisin omankädenoikeuden keinoin? ... Lue koko vinkki »
Potilas

Sebastian Fitzek: Potilas

Sebastian Fitzekin romaanissa Potilas vankimielisairaala on hyvin, hyvin karu paikka. Sinne kuitenkin palomies Till Berkhoffin on päästävä, sillä sairaalassa hoidetaan murhaajaa, jota kutsutaan Keskoskaappipedoksi. Tillin oma poika on kadonnut, ja hän uskoo Keskoskaappipedon olevan syyllinen. Hän haluaa kuitenkin olla varma, joten hän soluttautuu s... Lue koko vinkki »

Jenny Erpenbeck: Päivien loppu

Vuonna 1902 syntyy Itävalta-Unkarissa, jossain nykyisen Puolan alueella, tyttö puolijuutalaiseen perheeseen. Tyttö ei kuitenkaan saa elää edes yksivuotiaaksi, kun kuumetauti vie hänet. Perhe hajoaa, langat vievät kauas pois. Vai vievätkö? Jos äiti olisi ymmärtänyt laittaa lunta vauvan kuumalle rinnalle, vauva olisi päässyt vielä näkemään kaikkea: m... Lue koko vinkki »