Markus Pantsar: Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon

Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Markus Pantsar muutti työn perässä Saksan länsirajalle Aacheniin. Saksassa jalkapallo yleensä ja paikalliset jalkapalloseurat ovat yleensä aktiivisena osana yhteisössä ja syvällä maan kulttuurissa ja puheenaiheissa. Niinpä Pantsar huomasikin, että oivallinen tapa oppia saksalaisuudesta ja kasvaa osaksi uutta kotimaata olisi ymmärtää paremmin jalkapallon kannattajakultturia ja faniryhmiä. Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon on kertomus juuri tästä: miltä saksalainen jalkapallon seuraaminen tuntuu, miltä se näyttää, mitä se tarkoittaa.

Markus Pantsar kiersi kauden 2022–23 mittaan lähes 20 paikkakunnalla ympäri koko Saksan (ja kerran Belgian puolellakin) katsomassa jalkapalloa. Suuri osa otteluista oli pääsarjan eli Bundesligan otteluita, mutta pelkkien suurseurojen perässä Pantsar ei matkustanut: löytyy niin 2. Bundesligaa, paikallisliigoja, naisfutista ja kävipä hän yhdessä Saksan maaottelussakin. Useimmiten Pantsar pyrki pääsemään nimenomaan kotijoukkueen faniosastojen katsomonosiin. Niinpä Pantsarin pelireissuilta avautuukin kuva monipuolisesta ruohonjuuritason kulttuurista kannatuslauluineen, seuralegendoineen, monenmoisine stadioneineen, ja tuleepa lukija samalla oppineeksi paljon myös saksalaiskaupunkien historiasta, kehityksestä ja teollisuudenhaaroista. Pantsar kirjoittaa myös aina pelistä, mutta vasta kunnollisen pohjustuksen jälkeen, ja ehkä kentän ulkopuoliset havainnot ovatkin kirjan kiehtovinta antia. Silti on myös hieno oivallus kirjoittaa kaikkia otteluja koskeviin lukuihin myös jälkikirjoituksenomainen loppukappale siitä, kuinka joukkueille kauden mittaan lopulta kävikään.

Päähuomio kaikkialta on sama: saksalaiset täyttävät stadioninsa alasarjoja myöten ja tunnelma otteluissa on useimmiten loistava. Bundesligan katsojakeskiarvo on Euroopan suurin, ja 2. Bundesligan katsojakeskiarvon edellä Euroopassa ovat Bundesligan lisäksi vain Englannin, Espanjan ja Italian pääsarjat. Syitä on monia, mutta yksi tärkeimmistä on se, että Saksassa vain muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta jalkapalloseuran omistavat sen kannattajat. Seuran jäsenillä on oltava vähintään 50% äänivalta ja lisäksi yksi ratkaiseva ääni yhtiökokouksissa. Tämä tuo seurat lähemmäs tavallista kansaa, ja esimerkiksi ottelulippujen hinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Euroopan muissa suursarjoissa. Toisaalta Saksan parhaillakaan joukkueilla ei ole (Bayern Müncheniä lukuun ottamatta) isossa kuvassa varaa kilpailla aivan parhaista tähtipelaajista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Bundesligan pelillinen taso olisi kova – asia on täysin päin vastoin.

Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon on hieno jalkapallontäyteinen matkaopas Saksaan. Sen sivuilta huokuu Markus Pantsarin oma into ja arvostus aihepiiriin. Oman seuran (Pantsarin tapauksessa tietenkin Regionalligasta kohti 3. Ligaa pyrkivän TSV Alemannia Aachenin) kannattaminen on tapa ystävystyä, liittyä osaksi yhteisöä, tuntea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. En tiedä, oliko se Pantsarin tavoite, mutta ainakin minut kirjan lukeminen viekoitteli haaveilemaan pelimatkasta Saksaan. Futisfanille Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon on aivan nappivalinta!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...