Kansallispuvun kulttuurihistoria

Leena Elina Valkeapää: Kansallispuvun kulttuurihistoria

Kansallispuvut ovat asia, johon minulla ei ole minkäänlaista henkilökohtaista kosketusta, ja oikeastaan juuri se oli se syy, jonka vuoksi tämä kirja päätyi lukulistalle. Miksi kansallispuvut nousivat aikanaan niin suureen suosioon? Pohjautuvatko kansallispuvut oikeasti kansan pitämiin vaatteisiin, vai ovatko ne pikemminkin romantisoituja näkemyksiä... Lue koko vinkki »
Totuudenetsijät

Nina Kokkinen: Totuudenetsijät : Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Filosofian tohtori Nina Kokkisen väitöskirjan 'suomennos' tässä käsillä kolmen suomalaisen taidemaalarin ajattelusta ja herkkyydestä kokea olemisen monimuotoisuus. Suomen Taideyhdistys myönsi Kokkiselle tästä Totuudenetsijät-kirjasta vuosittaisen Edvard Richter -palkinnon laadukkaasta taidekirjoittamisesta kirjan ilmestymisvuonna 2019. Kun krist... Lue koko vinkki »
Huuto kaupunkiluonnon puolesta

Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta

"Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt…" Kirjassakin versioidun laulun vanha lyriikka on varmaan ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä moni tuttuun metsään mennyt on kokenut viime vuosina tyrmistyttävän yllätyksen rakkaan paikan menettämisestä. Helsingin lähimetsiä puolustavat asukasaktiivit ovat nähneet tämän etulinjassa ja Huuto kaupun... Lue koko vinkki »
Riistopallon MM-kisat Qatarissa

Sami Kolamo: Riistopallon MM-kisat Qatarissa

Jalkapallon MM-kisat järjestetään vuonna 2022 Qatarissa. Pieneen upporikkaaseen valtioon Persianlahden rannalla on rakennettu loisteliaita stadioneja, joista osaa uhkaa purkaminen heti kisojen jälkeen. Jalkapalloa ja erityisesti sen suurtapahtumia pitkään tutkinut mediatutkija, maantieteilijä Sami Kolamo kävi paikan päällä Qatarissa seuraamassa kis... Lue koko vinkki »
Pieni teekirja

Ville Raivio: Pieni teekirja

Olen sen verran teenjuoja, että uusiin aihetta käsitteleviin kirjoihin tulee tartuttua herkästi. Vastapainon julkaisema ja klassista miesten tyyliä käsittelevästä Keikari-blogistaan tutun Ville Raivion kirjoittama Pieni teekirja lupaa kattavan johdatuksen teen maailmaan. Uudelle kirjalle on varmasti paikkansa, Pirkko Arstilan näyttävä Teen ystävän ... Lue koko vinkki »
Pelit kulttuurina

Jonne Arjoranta, Usva Friman ja Jani Kinnunen (toim.): Pelit kulttuurina

Pelit ja pelaaminen ovat nykyään arkipäiväistyneet. Pelejä suunnitellaan ja kehitetään kaikenikäisille ja niitä myös pelataan lähes kaikissa ikäryhmissä. Suomalaiset erityisesti ovat pelikansaa, oli kyse sitten lotosta, mölkystä tai vaikka Clash of Clansista. Pelit eivät myöskään rajoitu vain vapaa-aikaan, vaan niitä harjoitetaan myös ammattina ja ... Lue koko vinkki »
Mielen mittarit

Elina Vessonen: Mielen mittarit

Luonnontieteissä pyritään esittämään kuvattava ilmiö tarkassa muodossa numeroiden, kaavojen ynnä muiden avulla. Mutta mitä jos mitattava asia onkin ihmismieli? Kuinka mitataan luotettavasti ja tarkasti jotain niinkin monimutkaista ja monitulkintaista asiaa kuin onnellisuus, masennus, älykkyys tai ihmisen persoonallisuus? Kysymys ei o... Lue koko vinkki »
Perheen jäljillä

Johanna Ilmakunnas ja Anu Lahtinen (toim.): Perheen jäljillä : Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400–2020

Nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perinteiseen perheeseen liitetään sellaisia asioita kuin turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus. Monessakin mielessä nämä mielikuvat ovat kuitenkin harhaanjohtavia, pikemminkin 1800-luvun porvarillisen yhteiskunnan konstruktioita, kuin todellisuutta. Vastoin yleistä luuloa uusperheet olivat ensinäkin vars... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »
Neukkuturismi

Ville-Juhani Sutinen: Neukkuturismi : Neuvostoliiton matkailun historia

Melkoinen pehmytkantinen haitari käsissä, paksu kuin mikä, hankala käsitellä, ja niin pirusti nuotintarkkaa asiaa. Vastapaino ei kevyttä kauppaa, myy vain punnittua tavaraa. Vähemmän tietäjällä on joskus juonessa roikkumista. No lopulta päästiin, tervanjuonninkin jälkeen, perille, saatiin masurkka soitetuksi, kalinka tanssituksi. Kannattihan tuo... Lue koko vinkki »
Matkalla islamilaisessa Suomessa

Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa

Islam, maahanmuutto, gettoutuminen ja palavat autot; siinäpä keskustelun aiheita ja monella on herännyt kysymys voisiko meillä Suomessa olla edessä sama kehityskulku kuin Malmössa tai Kööpenhaminassa? Keskustelu maahanmuutosta ja lähiöiden segregaatiosta käy todellakin kiivaana, ja vaarana tällaisessa keskustelussa on taipumus polarisaatioon. Matk... Lue koko vinkki »

Tomas Chamorro-Premuzic: Miksi niin monesta epäpätevästä miehestä tulee johtaja? Ja miten korjata tämä?

Thomas Chamorro-Premuzic kasvoi Argentiinassa, jossa huonoilla johtajilla on pitkä historia. Eikä vain Argentiinassa, tutkimusten mukaan hyvä johtajuus ylipäätään on pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Mistä siis johtuu, että johtajuus on niin usein toksista, ja miksi hyvän johtajan valinta on välillä niin toivottaman vaikeaa? Kuten kirjan nimestä... Lue koko vinkki »
Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula: Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula on USA:n Washingtonissa asuva suomalaistoimittaja, joka lähti ottamaan selvää, mitä amerikkalaisia oikeistolaisia oikein vaivaa, kun he äänestivät presidentiksi autoritaarisen sekopäisen rasistin. Tästä asetelmasta käsin kirjailija haastattelee niin tavallisia republikaaneja, psykiatreja, historioitsijoita kuin äärioikeistolaista “r... Lue koko vinkki »
Viimeiset taistot

Matti Hyvärinen: Viimeiset taistot

Matti Hyvärisen vuonna 1994 julkaistu Viimeiset taistot on akateeminen tietokirja entisten taistolaisten muistelmien analyysistä. Hyvärinen oli entinen taistolainen ja häntä kiinnosti miksi 1960-luvun sotia ja auktoriteetteja kyseenalaistavasta uusvasemmistosta syntyi 1970-luvulla uusstalinistinen taistolaisliike, joka palvoi kyseenalaistamattom... Lue koko vinkki »

Arto Jokinen: Isänmaan miehet : Maskuliinisuus, kansakunta ja väkivalta suomalaisessa sotakirjallisuudessa

Suomalainen mies yhä hakee ja hakee, etsii ja etsii paikkaansa ja maskuliinisuuttaan, vaikka sodasta jo huitkotva, ja nyt vielä kaiken lisäksi tässä #metoon puristuksessa! Löytyisikö sotakirjallisuudesta? Miestutkija, aseistakieltäytyjä, kamppailulajien harrastaja Arto Jokinen (1964–2016) yrittää, käy läpi koko suomalaisen sotakirjallisuuden Runeb... Lue koko vinkki »