Sami Kolamo: Jalkapallon kauneus

Jalkapallon kauneus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapallokulttuuria, jalkapalloromantiikkaa! Löytyykö sitä Suomesta? Varmasti. Jos kaunokirjallisin keinoin tätä teemaa on lähestynyt esimerkiksi Jukka Pakkanen, on futistohtori Sami Kolamon näkökulma tieteellisempi. Käsitystään jalkapallosta Kolamo ruotii esseeteoksessaan Jalkapallon kauneus.

Kolamo pohtii jalkapalloestetiikkaa monipuolisesti, ja erityinen on hänen tutkimuksensa jalkapallon keholliseen kauneuteen liittyen. Mikä tekee jalkapallosuoritteista ottelun sisällä kauniita? Pelaajan taidokkuus ilmenee liikkeissä, jotka nopeudessaan ja sulavuudessaan ovat osin tiedostomattomia. Peliä hyvin ymmärtävä pelaaja tekee kentällä vaistonvaraisesti oikeita ratkaisuja. Kolamo ottaa esimerkeiksi muiden muassa Diego Maradonan, Zinédine Zidanen, Garrinchan tai Virgil van Digtin kaltaisia pelaajia.

Kiinnostava on myös näkökulma ottelutapahtumien ja otteluympäristöjen kauneuteen. Maantieteilijä Sami Kolamo osaa katsoa tarkalla silmällä sinne, mitä moni muu pitäisi vain arkisena. Työväenluokkataustaisten seurojen perinteiset stadionit (etenkin Brittein saarilla) ovat sijainneet keskellä elämää: julkinen liikenne, pubit, ahtaat korttelit täynnä elämää stadioneiden ympärillä olivat jotain ihan muuta kuin nykyiset kauppakeskusstadionit kaukana kaikesta. Jalkapallosta on tehty kulutushyödyke, ottelutapahtuman tarkoituksena on myydä mahdollisimman paljon virallisia fanituotteita ja virallisia pelieväitä. Aiemmin ottelupäivän tärkeä osa oli ihmisten kokoontuminen kentän lähelle, yhteisöllisyys.

Pelitavoista Kolamo voisi puhua ehkä loputtomiin (ja niitä hän käsittelee laveammin toisessa teoksessaan Jalkapallotaktiikat). Lisäksi Jalkapallon kauneudessa käsitellään videotuomarointia, jalkapalloilijoita muoti-ikoneina, Suomi-futiksen kehitystä ja sen vähän kotikutoista kauneutta, eikä suosiotaan vahvasti – syystä! – kasvattavaa naisten jalkapalloakaan unohdeta. Kokonaisuus toimii hyvin. Sami Kolamo on kiinnostava urheilukirjoittaja, suositus Kirjavinkeiltä on siis selvä!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...