Sami Kolamo ja Tommi Wallenius: Jalkapallotaktiikat – Ymmärrä futista paremmin

Jalkapallotaktiikat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapallon arvokisat ovat taas ovella – ja tätä kirjoittaessa vuosikymmeniä odotettuun Suomen Huuhkajien ensimmäiseen arvoturnausotteluun on aikaa enää pari viikkoa. Penkkiurheilijat linnoittautuvat taas kotikatsomoihin ja futisaiheisia keskusteluja käydään varmasti monissa talouksissa. Mutta mistä jalkapallossa on kyse? 22 miestä juoksee 90 minuuttia, ja lopulta Saksa voittaa, vaiko jostain muusta? Kuinka peliä kannattaa seurata, ja minkälaisia asioita jalkapallokatsojan pitää ymmärtää voidakseen nauttia kuningaspelin huippuotteluista?

Mediatutkija ja intohimoinen futismies Sami Kolamo on rakennellut helppotajuisen mutta kuitenkin kattavan tietopaketin jalkapallopelin hienouksista. Jalkapallotaktiikoissa hän käy läpi peliryhmityksiä ja filosofiaa niiden takana tullen samalla napakasti kattaneeksi jalkapallon kehityksen isot kaaret 1800-luvulta nykypäivään. Peliryhmitysten lisäksi Kolamo kertoo myös siitä, mitä itse pelitilanteissa pelaaja pyrkii saavuttamaan. Esimerkkejä otetaan historian suurjoukkueista niin maajoukkue- kuin seuratasolta sekä monista kuuluisista otteluista. Erilaiset pelaajatyypit soveltuvat kentälle eri paikoille, toiset managerit haluavat peluuttaa omanlaisiaan pelaajia. Miten erikoistilanteissa hyökätään tai puolusteetaan, mitä tarkoitetaan tilanteenvaihdolla ja pelin virtauksella, miksi syöttely on tärkeämpää kuin kuljettaminen? Jalkapallotaktiikat – Ymmärrä futista paremmin voikin toimia käsikirjana uusien katsojien houkuttelussa lajin pariin.

Sami Kolamo vastaa Jalkapallotaktiikkojen pääasiallisesta tekstiosuudesta, mutta hän ei ole yksin. Koko kirjan ideasta saadaan kiittää Tommi Walleniusta, joka on myös kirjoittanut kirjan terminologiaa avaavan sanaston kirjan loppuun. Pentti Otsamo on kuvittanut kirjan ja tehnyt yhdessä FC Palloseura -aisaparinsa Pauli Kallion kanssa muutaman futissarjiksen kirjan sivuille. Kokonaisuus pelaa yhteen kuin Guardiolan FC Barcelona. Sami Kolamo sanoi kirjaa parhaakseen tähän saakka, ja tekijän näkemykseen on helppo yhtyä. Ei muuta kuin yhä uusia arvokisoja kohti Jalkapallotaktiikat kainalossa. Oi Suomi on niin ihana!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...