Markus Tiittula: Taistelu totuudesta : Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti?

Taistelu totuudesta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaikenlaista hörhöä se leipä elättää! Miten kukaan voi vakavissaan uskoa, että Hillary Clinton tukijoineen on joukkio lasten verta juovia pedofiileja, tai että holokaustia ei oikeasti koskaan tapahtunut, tai että koronavirusepidemia katoaa kuin taikaiskusta? Ihmisen saa melko vähällä vaivalla uskomaan täysin sekopäisiin asioihin, ja kun uskomus juurtuu, on siitä vaikea päästä eroon. Kun sillä, onko jokin totta vai ei, ei enää ole väliä, menetetään pian luottamus kaikkeen tietoon yleensä ja yhteiskunnan koossapitäviin rakenteisiin erityisesti. Jäljelle jää kaaos, anarkia ja vallanjanoisten pyrkyrien keskinäinen kilpailu paikasta kukkulan kuninkaana.

Pitkään Yhdysvalloissa vaikuttaneen toimittaja Markus Tiittulan tietokirja Taistelu totuudesta : Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti? esittelee monia nykyisiä ja vanhoja salaliittoteorioita Illuminatista QAnoniin, litteän maan kannattajista aidosti liberaalia demokratiaa uhkaaviin valemedioihin. Hän on haastatellut salaliittoliikkeiden keskeisiä hahmoja sekä useita näitä liikkeitä akateemisesti tutkineita henkilöitä. Teoksen näkökulma pyörii paljon USA:ssa, koska siellä etenkin Donald Trumpin ympärille on muodostunut erityisen paljon suoranaiselle valehtelulle perustuvaa vaikuttamista. Kotimaassakin toki pyörähdetään.

Kepeämmän alun jälkeen, jonka aikana lukija lähinnä ihmettelee, miten ihmeessä tällaisia ihan mihin tahansa uskovia henkilöitä ylipäänsä liikuskelee vapaana, Markus Tiittula kiristää loppua kohden ohjaksia ja selittää niitä psykologisia malleja, jotka ohjailevat salaliittoihin uskovien ajattelua. Loppujen lopuksi ihmisellä on luontainen alttius haluta uskoa siihen, minkä tuntee oikeaksi, ja lisäksi sulkea pois sellaista informaatiota, joka ei hänen omaksumaansa ajatusrakennelmaan sovi. Tiittula kertoo myös sosiaalisen median roolista salaliittoteorioiden ja muun valeuutisoinnin leviämisessä. Some koukuttaa rajuudellaan, ja mitä rankempaa materiaalia silmillemme suolletaan, sitä enemmän se leviää ja sitä enemmän siihen uskotaan.

Taistelu totuudesta on hyvä kirja, joka kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää sitä, mitä ympärillämme tällä hetkellä tapahtuu, ja miksi pikkusormen antaminen salaliitoille vie monesti koko käden. Suosittelen

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...