Jaakko Teppo: Täyttä Jaskaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aivoinfarkti pysäytti Ruikonperän multakurkkuna tunnetun kuplettilaulajatrubaduuri Jaakko Tepon keikkaelämän viitisentoista vuotta sitten. Sairaseläkkeelle siirtynyt kansannaurattaja on viihdyttänyt nyt jo vuosien ajan joensuulaisen paikallislehti Karjalan Heilin pakinoitsijana. Täyttä Jaskaa kerää yksiin kansiin lähes 40 Tepon lehtipakinaa.

Ilmaisjakelulehden pakinoitsijan täytyy tietenkin kirjoittaa melko sisäsiistejä ja kaikille soveltuvia juttuja, ja vaikka Jaakko Teppo levyillään heittäytyy toisinaan melko railakkaaksikin, näissä pakinoissa on kieli ollut keskellä suuta. Teppo kommentoi ajankohtaisia tapahtumia ja henkilöitä maalaisjärjellä pilkettä silmäkulmassa. Pakinansa saavat niin Pensselisetä kuin Susan Kuronenkin, poliitikoista puhumattakaan.

Täyttä Jaskaa -kokoelman taso on monenkirjava hauskoista ja terävistä jutuista epäselviin jorinoihin vailla päätä ja häntää. Parhaimmillaan Jaakko Teppo on kirjoitellessaan lauluistaan tunnettujen Toivo Ryynäsen ja Veikko Römppäisen myöhemmistä vaiheista ja toisaalta itselleen läheisissä viinanjuonti- ja raviveikkausaiheisissa jutuissa (ja näiden molempien yhdistelmissä).

Jonkinlaista kronologiaa tai edes julkaisupäivämäärämerkintöjä olisin mukaan toivonut, sillä nyt jutut tuntuvat seuraavan toisiaan vailla sen suurempaa keskinäistä suhdetta. Jonkinlainen teemojen mukainen väliotsikointikin olisi voinut tulla kyseeseen. Tällaisenaankin Täyttä Jaskaa täyttää kuitenkin perustehtävänsä: se on vinkattavaksi kelpaavaa mukavaa luettavaa, ainakin Jaakko Tepon ystäville tai muuten vain savolaishenkisille lukijoille.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...