Charles M. Schulz: Tenavat : Parhaat sarjat 1950-1959

Tenavat : parhaat sarjat 1950-1959

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tenavien keskiössä on Jaska Jokunen, aivan tavallinen, joskin huono-onninen poika, jonka edesottamukset päättyvät usein huonosti. Tenavien suosion ollessa suurimmillaan sarjakuva ilmestyi 2600 sanomalehdessä. Schulzin valtaisaa vaikutusta strippisarjakuviin ei voi kiistää. Will Eisnerin kunniaksi nimettyyn sarjakuvientekijöiden Hall of Fameen Schulz nimettiin vuonna 1997.

Tämä kokoelma sisältää sarjan alun 1950-luvun alusta. Ensisilmäyksellä moderniin Tenaviin tutustunut huomaa olevansa aivan erilaisen sarjakuvan parissa. Aivan ensimmäisten hahmojen joukossa vain Jaska Jokunen ja Ressu ovat tuttuja, muiden kohtalona on kadota muutamien vuosien kuluessa tuttujen hahmojen tieltä.

Tähän on yksinkertainen syy: Jaska Jokusen ensimmäiset ystävät ovat varsin karikatyyrisiä, ilman kovin tarkasti määriteltyjä ominaisuuksia. Tellu veljineen onnistui aivan eri tavalla luomaan sarjaan sisältöä ja alkuperäinen taustakaarti oli muuttunut turhaksi.

Myös säilyvät hahmot muuttuvat valtavasti. Suurimman muutoksen kokee Ressu, joka alussa on tavallisen oloinen koiranpentu, joka vain jahtaa jäätelöä ja muita herkkuja. Itse asiassa alkuvaiheessa on hyvin epäselvää kenen koira Ressu ylipäätään on.

Tenavien alkuvuosien rakenteessa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Vaikka useimmat arkiviikon stripit noudattavat yksinkertaista neljän paneelin rakennetta, vitsi itsessään on hyvin harvoin näistä viimeisessä, sen sijaan viimeinen ruutu on hyvin usein omistettu vitsin jälkeiselle reaktiolle.

Vitsit ovat varsin yksinkertaisia, usein toteamuksia ihmisluonnosta. Sarjan sisällä kuitenkin sykkii elävä sydän, josta kasvaa sarjakuvasensaatio, joka lienee kaikkien aikojen suosituin strippisarjakuva.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...