Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta

Osta kirja itsellesi

Helsingissä mitta täyttyy pohjoisesta muuttaviin. Kaupunki alkaa evätä terveyspalveluita muilta kuin kaupungin omilta asukkailta, eikä verovarojen syytämistä pohjoisen muuttotappiokuntin enää jakseta suvaita. Pohjoisessa tämä on viimeinen niitti vuosia jatkuneeseen kurjuuden kierteeseen. Asiat otetaan omiin käsiin, ja Pohjois-Suomi Oulusta ja Kajaanista ylöspäin julistautuu itsenäiseksi. Sotatoimet etelää vastaan alkavat Alajärvellä sähköverkon solmukohdan tuhoamisella.

Täysimittaisessa hyökkäyssodassa pohjoisen joukot jyräävät nopeasti kohti etelää. Jo valmiiksi heikolla taistelumoraalilla varustettujen etelän citykanien rintamalinjat luhistuvat räjähdelastilla pakattujen kamikazemoottorikelkkailijoiden rynnäköissä. Vänrikki Koskelaa huudetaan apuun, kun karismaattisen separatistijohtaja Oulan saamelaiset ääriainekset tuhoavat kaiken tieltään. Kolmessa kuukaudessa sota on ohi.

Mikko-Pekka Heikkisen esikoisteos, novellikokoelma Nuorgamin Alkon tuho, herätti lupauksia, joita ensimmäinen romaani Terveiset Kutturasta nyt lunastaa. Heikkisen teksti pursuaa osuvia huomioita ja hienoja virkkeitä. ”Suomen hirvikanta asustaa arkkupakastimissa alueilla, joilla kylmälaitteen edellyttämä kahden neliömetrin lattia-ala ei maksa viittätoistatuhatta euroa.” Vastakkainasettelua kaupunkilaisen etelän ja syrjäseutujen välillä ei ole jätetty liian yksinkertaiseksi: löytyy rintamakarkuruutta molemmin puolin, petettyjä odotuksia, ansiottomia tai ansiokkaita arvonnousuja.

Terveiset Kutturasta tuo aihepiirinsä kautta mieleen Teemu Kaskisen Sinulle, yö -romaanin. Heikkisen tarina on ehkäpä kepeämpi, vaikkei sitä varsinaiseksi huumoriksi oikein viitsisi luokitellakaan. Kaikkiaan näyttää siltä, että Mikko-Pekka Heikkisellä on vielä tarina jos toinenkin kerrottavanaan. Lahjakasta ja kiinnostavaa kirjailijaa on aina ilo lukea — ja vinkata.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Sekä Nuorgam että Kuttura olivat ihan mukavia lukukokemuksia.

  2. Jääräpää, Heikkisen uusin, sijoittuu Tunturi-Lapin alueelle. Siinäkin ovat vastakkain Lappi ja Lanta. En ole vielä lukenut, on niin pitkät varausjonot.

  3. Minäpä olenkin jo sen lukenut, mutta jonoa on täällä meillä Kirjavinkeissäkin. Jääräpää-arvioni ilmestyy ihan parin päivän sisällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...