Elämänsä keskipäivässä itse kukin saattaa eksyä synkkään metsään. Erilaisille keski-iän sekoiluille on monia nimiä. Jungilaisittain kyse on erinomaisesta tilaisuudesta tarkastella omaa elämäänsä. “Mitä muuta olen kuin historiani ja tähän mennessä esittämäni roolit?”, kysyy jungilainen psykoanalyytikko James Hollis. Hänen mukaansa elämän alkuvaihe eletään usein kuin koeajalla, epärealististen odotusten ajamana, ja keski-ikä antaa mahdollisuuden toiselle aikuisuudelle ja tilaisuuden todelliselle persoonallemme tulla esiin.
Hollis on nähnyt tämän ilmiön työssään toistuvan uudestaan ja uudestaan – hänen asiakkaistaan valtaosa käsittelee juuri tätä elämänvaihetta. Kirjassaan hän käsittelee seuraavia kysymyksiä: Mistä alkuperäinen minäkäsityksemme syntyi? Mitkä muutokset tuovat elämän keskivaiheen? Kuinka määrittelemme itsemme uudestaan? Miten sovitamme jungilaisen individuaation käsitteen yhteen sitoumuksiimme muita ihmisiä kohtaan? Millaiset asenteiden ja käyttäytymisen muutokset tukevat individuaatiota ja ohjaavat meidät kärsimyksestä merkitykseen?
The experience of the Middle Passage is not unlike awakening to find htat one is alone on a pitching ship, with no port in sight. One can only go back to sleep, jump ship or grab the wheel and sail on.
Oikea vastaus on tietysti tarttua ruoriin ja ottaa vastuu siitä, minne ollaan menossa, vaikka se tuntuisi pelottavalta, yksinäiseltä tai epäreilulta. Jos emme tartu ruoriin, jäämme jumiin ensimmäiseen aikuisuuteemme. Se taas voi johtaa jatkuvaan suhteesta tai työpaikasta toiseen hyppimiseen, päihdeongelmiin, itsetuhoisuuteen, pettämiseen ja muihin vaikeuksiin. Tunne itsesi, luki jo Apollonin temppelissä Delfoissa. Hollis kannustaa lukijaa löytämään intohimonsa ja elämään sen mukaan; se johtaa individuaatioon ja kokonaisuuteen. Ei itsekkyyteen: varma merkki siitä, ettei ole tätä tietä kulkenut, on jumiutuminen ensimmäisen aikuisuuden egonrakenteluun. Elämän nivelkohdassa on aika hylätä ensimmäisen puoliskon egokeskeisyys ja avautua suuremmalle ihmeelle.
Mikään yksinkertainen self help -kirja The Middle Passage ei ole; Hollis ei anna yksinkertaisia toimintaohjeita, joita seuraamalla luvassa on mielenrauhaa ja tyydytystä. Jungilaisessa syvyyspsykologiassa on kuitenkin oma viehätyksensä ja syvällisyytensä; The Middle Passage tarjoaa paljon pohdiskeltavaa elämänsä keskipäivässä kulkijoille.
James Hollis on kirjoittanut useita kirjoja jungilaisesta psykoanalyysistä. The Middle Passage on hänen esikoisteoksensa. Ritva Hellsten on suomentanut Hollisin kirjoista kaksi, mutta loput ovat vielä suomentamatta. Suomennoksille olisi paikkansa, sillä Hollisin englanti on koukeroista eikä aivan helposti aukeavaa. Toisaalta The Middle Passage on armollisen tiivis kirja, joten vaikka lukeminen työlästä olisikin se ei ole mikään loputon työmaa – ja tälle toki kannattaa muutenkin antaa aikaa. Keski-ikä on vaikeaa aikaa, The Middle Passagen kaltaisiin oivallisiin oppaisiin kannattaa kyllä tarttua.