Kurt Vonnegut: Titanin seireenit

Titanin seireenit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vonnegutin osuvan ironinen, mutta inhimillinen tyyli puree napakasti sopivina annoksina. Titanin seireenit kertoo Malachi Constantin tarinaa tai oikeastaan matkaa, jossa värikkäitä tapahtumia ja yllättäviä käänteitä riittää. Kerronta ja ilmaukset ovat parhaimmillaan nautinnollisia.

Vaikka tapahtumapaikkana on välillä maan sijasta Mars tai avaruus, niin tarina kulkee yhtenäisesti. Kirjassa on monta mielenkiintoista hahmoa, jotka muttuvat välillä aivan toisiksi ja muistin tyhjentämisellä on oma vahva roolinsa. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus sekoittuvat välillä huikeaksi karuselliksi, josta pois hypätessä ei aina voi olla varma olinpaikasta. Loppujen lopuksi kaikki tapahtumat saattavatkin kulminoitua pieneen avaruusaluksen osaan.

Kirjan melkeinpä vahvimmaksi teemaksi koin muutoksen ja sen nopeuden. Aika, paikka, ihmisten käyttäytyminen ja jopa ajattelu muuttuvat hetkessä. Jollain tavalla tuli mieleen myös vertaus koe-eläimeen. Kuinka ihmisen selviytymistä oudoissa ja yllättävissä olosuhteissa — ei kylläkään häkissä — tarkkaillaan.

Vonnegutin kirjoissa kuolema ei yleensä ole suuri tragedia, vaan väistämätön tapahtuma jossain vaiheessa. Titanin seireeneissä sitä kuvataan kauniisti. Jos haluaa lukea tieteiskirjan, joka on aivan muuta kuin avaruustaisteluja ja robotteja, niin kannattaa tarttua tähän teokseen.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...