Thomas Mann: Tohtori Faustus

Tohtori Faustus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Thomas Mannin hengästyttävä klassikko ei päästä lukijaansa helpolla. Luvassa on yli 500 sivua musiikkia, teologiaa, psykologiaa, sosiologiaa, politiikkaa, ihmiskuvausta ja niin edelleen pitkiin polveileviin virkkeisiin, loppumattomiin sivulauseisiin ja hankalahkoon kieleen kätkettynä. Kirja kertoo säveltäjä Adrian Leverkühnin fiktiivisen elämäkerran hänen ystävänsä kirjoittamana, mutta ei pitäydy pelkästään yhden henkilön kuvauksessa, vaan ennemminkin antaa selonteon koko saksalaisesta kulttuurielämästä 1900-luvun alusta aina toiseen maailmansotaan asti.

Kirja on melkoisen raskasta luettavaa. Mann ei tyydy siis pelkkään henkilöhistoriaan, vaan mukana on pitkiä tutkielmia ja keskusteluja monilta eri aloilta. Intohimoiset kuvaukset Leverkühnin sävellyksistä ovat musiikin rakastajalle hienoa luettavaa, varsinkin kun niissä kuvataan pitkästi ja tarkasti teoksia, joita ei oikeasti ole edes olemassa! Mannin tyyli kietoo kuitenkin mukaansa helposti, ja vaikka lukijalle kerta-annokseksi sopiva tekstikappale ei olisikaan kovin pitkä, on se nautittavaa luettavaa.

Kaikille tätä teosta ei voi oikein suositella, sillä erityisesti musiikkiasiaa ja jopa suoranaista klassisen musiikin historiaa ja teoriaa on mukana niin paljon, että joitakin lukijoita se varmasti karkottaa. Kuitenkin teos on klassikkoasemansa ilman muuta ansainnut ja on yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 274 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...