Irvine Welsh: Trainspotting

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Edinburghilaisista narkkareista kertova Trainspotting on oivallista huumevastaista propagandaa: heroiininkäyttäjien elämää ei todellakaan ihannoida (mutta moralisointiinkaan ei sorruta), vaan kirjan antama kuva on inhottavankin realistinen.

Mark Rentonin ja kumppaneiden toilailut ovat karua luettavaa. Lyhyinä katkelmina etenevä kirja maalaa heroinistin elämästä epämiellyttävää kuvaa. Tulevaisuudensuunnitelmat ulottuvat seuraavaan piikkiin ja yritykset päästä kuiville jäävät yrityksiksi.

Kirja kannattaa lukea elokuvan katsomisen jälkeen, eikä toisinpäin. Elokuva on kerrassaan mainio ja ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta siitä puuttuu paljon. Kun elokuvan katsoo ensin, voi kirjaa lukiessa tuntea riemua uusia juttuja kohdatessaan sen sijaan että närkästyisi siitä kaikesta, mitä on jätetty pois. Kirja voittaa, jälleen kerran, elokuvan selvästi.

Trainspotting on enemmän kuin vain hyvää huumevalistusta, se on myös järkyttävä, surullinen ja hauska kirja enemmän tai vähemmän säälittävästä laumasta epätoivoisia kusipäitä, joita yhdistää elämänsä tuhoaminen niin heroiinilla kuin viinallakin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...