George R. R. Martin: Valtaistuinpeli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

George R.R. Martinin A song of Ice and Fire oli SE kirjasarja, joka syrjäytti Tarun sormusten herrasta fantasien ystävien kokoaman The Internet Top 100 SF/Fantasy –listan ykköspaikalta. Nyt tämän sarjan avausosa Valtaistuinpeli on viimein julkaistu suomeksi.

Tulen ja jään laulu sijoittuu maailmaan, jossa sekä kesät että talvet kestävät usean vuoden ajan. Kesä ja rauhallinen aika on jatkunut pitkään, mutta nyt sekä sisäiset että ulkoiset vaarat uhkaavat Robert Baratheonin hallitsemaa kuningaskuntaa. Juonittelijoita on sekä hovissa että merten takana, ja myös pitkä talvi tekee tuloaan. Kuningas kutsuu avukseen vanhan ystävänsä ja liittolaisensa Talvivaaran lordi Starkin, joka saa epäkiitollisen tehtävän kuninkaan läheisimpänä miehenä.

Rehti ja rohkea lordi Stark ja hänen perheenjäsenensä ovat tarinan keskushenkilöitä, mutta kertomus etenee välillä muidenkin hahmojen näkökulmasta. Hyvätkin hahmot ovat tarpeeksi rosoisia ollakseen mielenkiintoisia, eivätkä lapsipäähenkilötkään ärsytä. Tarina etenee johdonmukaisesti, eikä yhdenkään hahmon lopullisesta kohtalosta voi olla täysin varma.

Maailmassa on vähän yliluonnollisia elementtejä, ja lukijan eteen lyödään varsin realistinen ja paikoin raakakin kertomus. Lopputulos ei välttämättä tyydytä eskapismin ystävää, mutta jos antaa yllätyksellisen tarinan ja mainioiden henkilöhahmojen korvata fantasian vähyyden, Valtaistuinpeliä on helppo pitää yhtenä kaikkien aikojen parhaista fantasiakirjoista.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kommentti

  1. Siis, tämähän on tappavan tylsä. Väkeä on kyllä paljon, mutta kaikki jäävät aika epäselviksi. Sekä lapsi- että aikuishahmot ovat enimmäkseen ärsyttäviä. Kerronta on sekavaa enkä tajua miten tämä voi olla niin suosittu. Paras puoli tässä on se, ettei ole ihan niin tylsä kuin Karamazovin veljekset, joka sekin on minulla kesken, todennäköisesti jääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...