Liisa Huhta: Uupuneet nuoret pärjääjät

Uupuneet nuoret pärjääjät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kouluterveyskyselyt osoittavat huolestuttavaa trendiä: nuorista yhä suurempi osa oireilee väsymyksen, masennuksen ja muiden mielenterveyden ongelmien parissa. Erityisesti tytöt uupuvat. Päivätyössäni lukion opettajana näen tämän kehityksen omin silmin joka päivä. Mutta miksi opiskelijat eivät jaksa koulussa?

Tamperelaisen suuren lukion opinto-ohjaaja Liisa Huhta sysää syytä lukiolaisten uupumisesta yhteiskunnalle. Mediassa puhutaan laudatureista ja siitä, että vain hyvä ylioppilastutkinto takaa paikan jatko-opinnoissa. Nuoren on tehtävä tulevaisuuttaan pitkälle koskevia valintoja jo oikeastaan peruskoulussa: pitää päästä hyvään lukioon, lukiossa pitää lukea oikeita aineita, ja sitten selviytyä vielä korkeakouluopinnoista. Näin se ei oikeasti ole, mutta nuoret kokevat, että heille asetetaan paineita. Pärjäämisen ja näyttämisen tarve on kova, hyväksyntää on vaikea saada. Virikkeiden moninaisuus, sosiaalisen median koukuttavuus, koko elämän nopeus ja sirpaleisuus stressaavat nuoria. Tuntuu, ettei ikinä ole aikaa pysähtyä.

Uupuneet nuoret pärjääjät on syntynyt tapaamalla opiskelijoita. Liisa Huhta on opinto-ohjaajana monelle nuorelle luonteva lähiaikuinen, jonka kanssa tulevaisuutta on mahdollista rauhoittua tutkailemaan. Tapauskertomusten ja haastattelusitaattien kautta Liisa Huhta luo kuvan kunnianhimoisista ja tunnollisista opiskelijoista, jotka jossain vaiheessa vain joutuvat antamaan periksi.

Liisa Huhdan kirja sanoittaa paljolti sitä, mikä nuorten kanssa työtään tekeville on tuttua jo arjesta. Uupuneet nuoret pärjääjät on kirja, jonka pitäisi kiertää vanhempien ja päättäjien käsissä. Kirjan lopussa Liisa Huhta antaa kymmenen hyvää ohjetta lukiolaisen läheiselle, jotka kannattaa painaa mieleen:

  1. Kysy kuulumisia ja kiinnostu
  2. Kuuntele sekä vaali yhteyttä
  3. Luota nuoreesi
  4. Rohkaise suorittajaa hölmöilemään ja hölmöilijää suorittamaan
  5. Kannusta joutilaisuuteen
  6. Anna tilaa nuoren tiedolle ja omalle tietämättömyydellesi
  7. Puhu tulevaisuudesta toiveikkaasti
  8. Auta, mieluiten vain tarvittaessa
  9. Pidä huolta itsestäsi
  10. Kerro rakenteista

Hyviä vinkkejä itse kullekin, eikö vain? Uupuneet nuoret pärjääjät kannattaa lukea.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...