Tomi Kontio: Vaaksan päässä taivaasta

Osta kirja itsellesi

Tomi Kontion neljäs runokokoelma alkaa perhospinnin löytymisellä päättyen ilmaan heitettyyn kiveen. Runoissa on paljon vakavia, raadollisiakin aiheita, mutta kieli on helposti lähestyttävää ja puhuttelevaa. Kontion runot ovat täynnä tarkkoja ja rehellisiä kuvauksia. Välillä koruttomia, mutta silti lämminhenkisiä.

Luopuminen, ero, rakkaus, lapsuus ja ympäristö ovat runojen johtavia teemoja. Kuinka kaikki ei olekaan enää niin, miltä se vielä vähän aikaa sitten näytti. Ympäristö ihmisineen on runojen minälle tärkeä ja se näyttäytyy monessa eri valossa. Riipaisevassa Kontulankaaressa kaikki tapahtuu sisällä asunnossa, mutta lopulta koko asuinlähiö kuvataan viikatteen teränä.

Vaaksan päässä taivaasta on runokokoelma, jonka tekstit jäävät mieleen. Kontulankaari ja muutama sitä seuraava runo tuntuvat todella avoimilta, lukija pääsee seuraamaan elämää aivan lähietäisyydeltä. Vaikka tapahtuisi mitä, niin Kontion taitava sanojenkäyttö ja empaattisuus tuovat taustalle suuren elämänilon.

Oikeastaan minä näen kaiken tässä maisemassa rakkauksina.

Runoja voi ajatella myös yhteisenä tarinana, kun jokin vaihe päättyy ja menneisyyteen haparoiden joutuu suuren tuntemattoman eteen. Päätösruno Ruuhi sopiikin erinomaisesti tämän miellyttävän matkan päätepysäkiksi. Tosin matka jatkuu lukijan päässä sen jälkeenkin.

Katson taivasta, jolla on eilisen kasvot ja huomisen
sylissäni on kiviä, ne mittaavat mennyttä, tulevaa
elämää.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...