Merja Leppälahti: Vahvaa väkeä : Kotimaisia uskomus- ja fantasiaolentoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vahvaa väkeä käsittelee suomalaisen uskomusperinteen olentoja fantasiakirjallisuuden näkökulmasta: miten perinteiset taruolennot ovat siirtyneet kansanperinteestä nykykirjallisuuteen?

Kirja esittelee erilaisia taruolentoja: haltiat, jättiläiset, peikot, maahiset, elävät kuolleet, pirut, ihmissudet ja muut muodonmuuttajat sekä lohikäärmeet. Olennoista kerrotaan, miten ne esiintyvät kansanperinteessä ja esitellään myös tuoreempaa kirjallisuutta.

Kirjan parasta antia on kansanperinteen kuvaukset. Jo olentojen nimilistat ovat hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Kansantarinoiden vainajilla ja kummituksilla oli värikkäitä nimiä: “liekkiö, ihtiriekko, heitto, äpärä; kotona kulkevat vainajat; menninkäiset, mänkiäiset, hittuset, kakkiaiset, kalmahiset, keijuset eli keikkaat, kirkon tyhjät, manalaiset, alatuvan väki, kirkonväki, kirkkomaan väki, liika väki, maan väki, manhon väki, musta väki, pikku väki, vanha väki; tyhjäset, olemattomat jne.”

Viittaukset uuteen kirjallisuuteen jäävät ehkä vähän ohuiksi, ainakaan minulle ei kertynyt kirjasta lukulistaa mielenkiintoisia kirjoja. Kansanperinteen tiedot olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja sanoisin, että kirjan parasta kohderyhmää ovat kansanperinnettä heikommin tuntevat fantasian kirjoittajat, jotka saavat varmasti paljon uusia ideoita kirjan esittelemistä olennoista.

Kirjaa voi suositella myös ylipäätään fantasiaolennoista ja kansanperinteestä kiinnostuneille. Luonteeltaan kirja on akateeminen tutkimus, lähdeviitteineen kaikkineen, mutta onneksi hyvin kirjoitettu eikä mitenkään akateemisen kuivakka. Asiasta kiinnostuneille lähteitä löytyy runsaasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...