Merja Leppälahti: Vahvaa väkeä : Kotimaisia uskomus- ja fantasiaolentoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vahvaa väkeä käsittelee suomalaisen uskomusperinteen olentoja fantasiakirjallisuuden näkökulmasta: miten perinteiset taruolennot ovat siirtyneet kansanperinteestä nykykirjallisuuteen?

Kirja esittelee erilaisia taruolentoja: haltiat, jättiläiset, peikot, maahiset, elävät kuolleet, pirut, ihmissudet ja muut muodonmuuttajat sekä lohikäärmeet. Olennoista kerrotaan, miten ne esiintyvät kansanperinteessä ja esitellään myös tuoreempaa kirjallisuutta.

Kirjan parasta antia on kansanperinteen kuvaukset. Jo olentojen nimilistat ovat hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Kansantarinoiden vainajilla ja kummituksilla oli värikkäitä nimiä: “liekkiö, ihtiriekko, heitto, äpärä; kotona kulkevat vainajat; menninkäiset, mänkiäiset, hittuset, kakkiaiset, kalmahiset, keijuset eli keikkaat, kirkon tyhjät, manalaiset, alatuvan väki, kirkonväki, kirkkomaan väki, liika väki, maan väki, manhon väki, musta väki, pikku väki, vanha väki; tyhjäset, olemattomat jne.”

Viittaukset uuteen kirjallisuuteen jäävät ehkä vähän ohuiksi, ainakaan minulle ei kertynyt kirjasta lukulistaa mielenkiintoisia kirjoja. Kansanperinteen tiedot olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja sanoisin, että kirjan parasta kohderyhmää ovat kansanperinnettä heikommin tuntevat fantasian kirjoittajat, jotka saavat varmasti paljon uusia ideoita kirjan esittelemistä olennoista.

Kirjaa voi suositella myös ylipäätään fantasiaolennoista ja kansanperinteestä kiinnostuneille. Luonteeltaan kirja on akateeminen tutkimus, lähdeviitteineen kaikkineen, mutta onneksi hyvin kirjoitettu eikä mitenkään akateemisen kuivakka. Asiasta kiinnostuneille lähteitä löytyy runsaasti.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

21 kommenttia

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, varasin jo kirjastosta.

 2. Osallistun vain arvontaan.

  Kirja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja helppotajuiselta kansatieteelliseltä teokselta, jonka lukisin mielelläni, mikäli sen voittaisin.

 3. Mielenkiintoinen aihe, toiv. on hyvä.

 4. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, voisin lukea. Ja osallistun arvontaan.

 5. Suomalaisten muinaisuskomukset kiinnostavia

 6. osallistun arvontaan koska kirja vaikuttaa kivalta

 7. Kansatiede on mielenkiintoisin opiskeltava ikinä!

 8. Enpä oo tommosesta kirjasta kuullutkaan, mielenkiintoista!

 9. Mielenkiintoista tietoa suomalaisesta kulttuurista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...