Gordon Corera: Vakoojajahti : Putinin salaiset agentit ja heidän jäljittäjänsä

Vakoojajahti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ann Foley ja Donald Heatfield elävät varsin tavanomaista amerikkalaista elämää. Vuonna 2010 pariskunnan epäuskoiset naapurit joutuvat kuitenkin todistamaan järkyttävää näkyä: viranomaiset pidättävät avioparin. Pullan­tuoksuiset naapurit ovatkin venäläisiä vakoojia, illegaaleja, jotka ovat eläneet kulissielämää vuosia. Edes heidän lapsensa eivät ole tienneet totuutta. 

Vuosi 2010 on venäläiselle vakoilulle annus horribilis. Kallis illegaaliohjelma on paljastettu ja Venäjän tiedustelupalvelu häväisty. Vladimir Putin entisenä KGB-miehenä kokee tilanteen henkilökohtaisena nöyryytyksenä. On aika kokeilla jotain uutta, ja amerikkalaiseksi hapatukseksi koetusta internetistä löytyy ratkaisu. Kokeilemalla ja tutkimalla syntyy hybridivaikuttaminen. Venäläiset eivät enää tuhlaa kaikkea aikaa ja rahaa länsimaisen poliittisen yläluokan ylipuhumiseen, vaan he keskittyvät alempien yhteiskuntaluokkien ongelmiin. He lietsovat vihaa ja ennakkoluuloja sekä levittävät valheita. He myös jakavat avokätisesti rahaa poliittisille ääriliikkeille, jotta nämä tekisivät työtä heidän puolestaan. Sekasorto on uusi musta. Uuden tekniikan kliimaksi koetaan Yhdysvaltojen vuoden 2016 vaaleissa. 

Gordon Corera kertoo kiinnostavassa ja ajankohtaisessa kirjassaan Vakooja­jahti venäläisen vakoilun kehittymisestä Neuvostoliiton hajoamisesta nyky­päivään. Samalla se on vähemmän mairitteleva kuvaus länsimaiden naiivista, hampaattomasta suhtautumisesta uuteen Venäjään. Vuonna 2001 presidentti George W. Bush katsoi tunnetusti Vladimir Putinia silmiin ja näki hänen sielunsa. Siitä on kauan aikaa, ja vuosiin mahtuu epämääräisiä kuoleman­tapauksia, sananvapauden rajoittamista ja opposition nujertamista sekä sotia. Putinin sielun nähdäkseen ei enää tarvitse katsoa häntä silmiin. 

Vakoojajahti on hyvin kirjoitettu ja hallittu teos. Kylmän vakoilupelin rinnalle se tuo myös inhimillisemmän puolen, kun se kartoittaa illegaalien perhe- ja ystävyyssuhteiden ongelmia. 

Uuden ajan vakoilusta Coreralla on selkeä mielipide: lupaukset ja herrasmiessopimukset kuuluvat menneisyyteen. “Kenen tahansa Venäjän tapahtumia seuranneen olisi pitänyt ymmärtää nykytodellisuus: Putin ei enää noudattanut vanhoja sääntöjä.” Nyt tuloksiin pyritään kaikilla mahdollisilla keinoilla, ja jokainen Venäjän isänmaanpetturiksi leimaama henkilö saa pelätä omasta ja läheistensä puolesta. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...