Milo antoi katseensa vaeltaa laitteissa, jotka oli kytketty hänen kehoonsa. Kanyyli, katetri, haavadreenejä ja paidan alle johtava letku, joka kaiketi liittyi ruokintaan tai suolen tyhjentämiseen. Milo näki välähdyksiä itsestään, juoksemassa puiden lomassa ase kädessään, vastaamassa tuleen. Ambulanssi, poliisit. Veteen hukkuva isä. Oli mahdoton sanoa, mikä lopulta oli todellista ja mikä mielikuvituksen tuotetta.
Nyt Milo tarvitsee lepoa toipuakseen Petetty-kirjassa saamistaan vakavista ampumavammoista, joiden vuoksi Milo leikattiin ja pidettiin parin viikon ajan koomassa. Supon vakoiluepäiltyjen tutkintaa hoitava Mira Carpenter ei paljon välitä siitä, että Milo ei ole kunnossa. Hän käy sairaalassa patistelemassa juuri koomasta herätettyä Miloa, vain kertoakseen, että Supo on tutkinut niin Milon, kuin hänen isänsäkin taustoja.
”Mä fanitin sua kauan sitten. Me kaikki taidettiin vähän fanittaa. Carpenter sanoi. ”Susta supistiin käytävillä kuin jostain myyttisestä nollanollaseiskasta. Nuori ja komea Milo Perho, peitetoiminnan supertähti.”
”Sitten sä lähdit Suposta ja ryhdyit murhatutkijaksi. Ja muutaman vuoden päästä tyydyit osa-aikaisesti konsultoimaan sun entisiä työkavereita samalla kun aloit pyörittää kannattamatonta galleriaa.”
Carpenter yrittää selvittää Milolta tämän tietoja Stanislav Markoffista, Milon ukrainalaistaustaisesta isäpuolesta. Milolle selviää myös, että Supo uskoo, ettei Harri Perho tehnyt itsemurhaa vaan hänet murhattiin. Tämä tulee Milolle yllätyksenä.
Milon työkaveri rikosylikonstaapeli Minka Laine selvittää parhaillaan itsemurhatapauksia ja alkaa epäillä, että kyseessä onkin sarjamurhaaja. Kun vanhoja itsemurhatapauksia avataan, niin huomataan, että vainajilla on ollut kaulassaan aurinkoriipus. Tutkinta on kriittisessä vaiheessa, ja Minka taiteilee työnsä ohessa salasuhteessa HUS:ssa psykiatrina työskentelevän Hannun kanssa. Niinkin tarkkasilmäinen tutkija kuin Minka on, hänelle paljastuu jotain käsittämätöntä Hannusta. Seksisuhde joutuu katkolle.
Minka on tärkeä Milolle. Monet kerrat Minka on auttanut Miloa, jopa oman uransa kustannuksella. Hän on luovuttanut Milolle sellaista tietoa, joka on ollut tutkinnan kannalta salaista. Myös Minka tarvitsee Milon apua, ja käy sairaalassa tapaamassa Miloa, ja pyytämässä tätä profiloimaan sarjamurhaajaa.
Sairaalassa Milolta käy apua pyytämässä myös Markoff, Milon isäpuoli, joka on Supon etsittyjen listalla. Markoff haluaa tasata tilit Bereszyńskin kanssa, joka murhasi Natalien, hänen tyttärensä ja Milon sisarpuolen.
Varjeltu on Max Seeckin Milo-sarjan kolmas osa. Vihdoinkin lukijalle selviää mitä Milon isälle Harri Perholle tapahtui yli 25 vuotta sitten. Samalla Milolle paljastuu myös isäänsä ja isäpuoleensa Stanislaviin liittyvät ristiriidat ja vaietut salaisuudet. Paha saa palkkansa, ja lukija palkitaan tiedoilla, joita on odotettu kahden vuoden ajan. Vaikka vanhat asiat tuodaankin päivänvaloon, uusia tutkinnan kohteita ilmaantuu.
Saapa nähdä, saadaanko Milon uusista työkuvioista lukea seuraavaksi. Tämä trilogia tuli kerrottua, ja Milosta on muodostunut jo sellainen sankari, jonka tekemisiä kyllä seuraisi mielellään seuraavissakin kirjoissa. Kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja jännitys pitää otteessaan loppuun saakka.