Niina Repo: Vyöry

Vyöry

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sylvia on arkistonhoitaja, hänen miehensä Rurik kalamyyjä, ja heillä on kaksi tyttöä, Rebecca ja Minni. Perhe asuu vanhassa omakotitalossa, joten kaiken pitäisi hymyillä heille, mutta vähitellen elämä näyttääkin lähinnä irvistävät kasvonsa.

Kirjan tapahtumilla on kaksi aikatasoa ja niiden välillä vedenjakaja, veritahra. Mikä se on, jota ei kukaan muu tunnu näkevän kuin Sylvia? Tapahtumat ve­denjakajan molemmin puolin alkavat tuntua jotensakin epätodellisilta ja vää­ristyneiltä: on takkaa korjaava muurari, epäviralliset yt:t Sylvian työ­paikalla, Rebeccan lähtö vaihto-oppilaaksi Chileen ja hänen tilalleen tuleva omituinen Karla, naapurista kuuluva huuto, joka sekin aukeaa vain Sylvian korville.

Sylvia käy väsymätöntä sähköpostikirjeenvaihtoa erilaisten virallisten ja epä­virallis­ten tahojen kanssa: mistä veritahra on tullut, miksi naapuri huutaa, mitä oudon ja selvästikin epärehellisen Karlan kanssa pitäisi tehdä. Kaikkialta vas­taukset ovat alkuun ympäripyöreitä, kukaan ei tahdo ottaa Sylviaa tosissaan, ei edes hänen oma miehensä:

”Sinä, Sylvia, sinä halusit Rebeccan lähtevän, sinä yksin päätit pitää meillä Karlan, joka muutoin olisi lähetetty heti takaisin kotimaahansa, sinä halusit tämän talon, sinä runnoit läpi takan, sinä käyt loputonta, uuvuttavaa sähköpostitaistelua kaikkien kanssa, sinä, vain sinä, pelkäät naapuria. Milloin suostut tunnustamaan, että sinulla on tekemistä joka ikisen ongelman kanssa?”

Tältä lukijastakin toisaalta tuntuu, toisaalta siltä, että jotain perää Sylvian havainnoissa on oltava, mutta mikä on sitä aitoa todellisuutta?

Piinallista ja painostavaa tunnelmaa luova kirja, jota on vaikea laskea kädes­tään ennen loppuratkaisua. Ei ehkä mikään hyvän mielen herkku, mutta sitä­kin enemmän ajatuksia herättävä.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...