Matti Rönkä: Yyteet

Yyteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Varma-Data on pieni IT-firma, jonka toimitusjohtaja ja omistaja Risto Kaarna on siirtymässä eläkkeelle. Hänen tilalleen valitaan moderni muutosjohtaja Tanja Lammio, jonka talousajattelu poikkeaa edeltäjänsä tyylistä niin, että työntekijät ovat ihmeissään. Henkilöstöesimies Ville Koskela, sutki myyntimies Rahikainen, passiivis-aggressiivinen koodari Lehto, itsenäinen, mutta itsepäinen Rocca ja hänen partnerinsa Suzy, vieressä hihittelevä Vanhala, aina vähän tavoitteistaan jäljessä oleva Riitta Oja ja… Kyllä vain, Matti Rönkä on lainannut Väinö Linnalta melkein koko Tuntemattoman sotilaan korpisoturijoukon ja laittanut heidät tämän päivän työn murroksen melskeisiin. Yyteet on satiirinen aikalaisromaani Tuntemattoman hengessä.

Ja kyllähän niitä tuttuja kohtauksia löytyy: kovennetun seisominen voi tarkoittaa vaaralliseksi käyvää palvelinasennusta. Firman seminaariviikonloppuun voi liittyä samanlaisia piirteitä kuin kiljupäissään tappeluun. Repliikkejä on lainattu sieltä täältä, mutta kyllä Rönkä laittaa omiaankin väliin minkä kerkiää. Ehkä päivätyö asiallisena uutisankkurina pakottaa Röngän kanavoimaan pahinta puheripuliaan hahmoihinsa? Viktor Kärppä -sarjan huonojen vitsien erikoismiehen Teppo Korhosen tapaan vallankin Rahikaisen ja Vanhalan suuhun on laitettu jos jonkinlaista verbaaliakrobatiaa. Myös Lammion bisneskieli on kaikessa merkityksettömyydessään osuvaa satiiria. Kaikkiaan Röngän suurin vahvuus on kielenkäyttö, hyvä dialogi ja nasevat ilmaisut. Vuoden kielikuvan titteliä voisi sovitella seuraavalle sitaatille:

Sen ikää oli vaikea sanoa, mutta arvelin että sen kummilusikka oli jo pinttynyt tummaksi.

Mutta kantaako Yyteet? Kyllä ja ei. Toisaalta se on herkullista kommentaaria Tuntemattomansa lukeneille ja yt-ajassa eläville, mutta aika pinnalliseksi se jää. Juonikuvio on lopulta aika ohut ja tavanomainen, mutta kieltämättä viihdyttävää ja sujuvasti soljuvaa tekstiä Rönkä osaa kirjoittaa. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...