Michael Cox: Zonal Marking : The Making of Modern European Football

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapalloasiantuntija Michael Coxin mukaan jalkapallon modernin ajan voidaan sanoa alkavan vuodesta 1992, jolloin maalivahdilta kiellettiin pallon ottaminen käteen oman pelaajan syötön jälkeen. Samoihin aikoihin perustettiin myös nykymuotoinen Mestareiden liiga sekä Englannin Valioliiga. Mutta Cox ottaa lähtökohdaksi uudelle aikakaudelle nimenomaan takaisinsyöttösäännön.

Michael Cox on kirjoittanut jalkapallotaktiikasta ja pelitavoista jo pitkään, ja Zonal Marking on hänen tiiliskivimäinen koosteensa tästä kaikesta. Cox tunnustaa Euroopasta seitsemän jalkapallomahtia: Hollannin, Italian, Ranska, Portugalin, Espanjan, Saksan ja Englannin. Näistä jokainen saa Coxin käsittelyssä yllättävän loogisen neljän vuoden hegemoniakauden alkaen vuodesta 1992 ja päättyen aivan nykyhetkeen. Jokaisen maan kohdalla Cox pysähtyy tutkimaan tärkeimpiä pelitapoja, menestyneitä joukkueita ja managereja sekä joitakin poikkeuksellisia pelaajia tai muita jalkapalloilmiöitä ja aikakauden tunnuksia. Lisäksi Cox sitoo vallanvaihdon seuraavalle maalle johonkin konkreettiseen siirtymään. Kokonaisuus on äärimmäisen sujuva.

Parasta Zonal Markingissa on Michael Coxin näkökulma. Hänen ajatuksensa lähtevät nimenomaan pelifilosofioista ja näkemyksistä niiden takana, ei niinkään yksittäisistä pelaajista, valmentajista tai joukkueista. Vaikka Cox tiputteleekin Zonal Markingin sivuille valtavan liudan nimiä, on näkökulma koko ajan itse pelissä: miten sitä pelataan, minkä vuoksi, mihin reagoiden. Toki Cox rekonstruoi kauniilla kuvakielellä sielun silmien eteen useita kuolemattomia hetkiä suurista otteluista, kertoo ihailluista pelaajista ja niin edelleen, mutta mikäli hän anekdootteja kertookin, ne liittyvät aina itse kuningaspeliin, ei ilmiöihin sen ympärillä.

Zonal Marking on fantastinen syväsukellus eurooppalaisen jalkapallon kehitykseen, ja sellaisena paras jalkapalloaiheinen kirja, jonka olen koskaan lukenut. Tämä on lähes pakollista luettavaa kaikille jalkapalloentusiasteille. Suursuositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...