Lennart Hellsing: Krakel Spektakel-boken

Krakel Spektakel boken

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sekä kirjailija Lennart Hellsing että hänen luomansa hahmo Krakel Spektakel ovat Ruotsissa jonkinlaisia lastenkirjallisuuden klassikkoja. Käsittääkseni yhtään teoksista ei kuitenkaan ole suomennettu ja vaikka olisikin, niitä ei taida olla saatavilla missään. Krakel Spektakelboken ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1959, mutta tähän uudempaan painokseen on ilmeisesti ainakin lisätty muutama värikuva.

Krakel Spektakel on poika, joka asuu Näppelundan kaupungissa ja liikkuu yhdessä Kusin Vitaminin kanssa. Osa kirjan kertomuksista kertoo heistä ja osa ihan muista aiheista: esineistä, ihmisistä, Allemanslandin maasta. Teksteistä moni on omalla tavallaan aika absurdi eikä niissä ole välttämättä mitään järkeä. Kirjassa on mukana sekä lyhyitä proosamuotoisia tarinoita että erilaisia riimiteltyjä runoja. Joitakin Hellsingin runoja on muunnettu myös lastenlauluiksi. Tässä kirjassa niistä oli mukana ainakin myös Suomessa tunnettu Herra Kurkku.

Ainakin tässä nimenomaisessa painoksessa oli ihanan 1950-lukulainen ulkoasu: kuvitus oli sen ajan tyylistä eikä fonttivalintakaan ollut sitä samaa massaa, mitä kaikissa nykykirjoissa tuntuu olevan. En ollut aikaisemmin lukenut yhtään Hellsingin kirjoista ja tämä oli ihan hyvä kirja korvaamaan sen vahingon. Joka tapauksessa tekee välillä ihan hyvää tutustua myös muiden maiden klassisempaan kirjallisuuteen. Toisaalta se olisi kiva saada Krakel Spektakeleita luettavaksi myös suomeksi. Nämä tosin taitavat olla aika kova pala kääntäjälle kaikkien riimitysten ja sanaleikkien kanssa….

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...