Laura Ruohonen: Allakka Pullakka / Yökyöpelit

Yökyöpelit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mursu marssi Marsiin
tanssimaan tähtifarssiin.

Kun neljätuhatta mursua
alkoi lavalta pursua
vaihtoi Marsit mursut marsuihin
– ne tanssivatkin paremmin.

Jos pitää mainita Kirsi Kunnaksen ohella yksi lastenrunoilija, jonka laadusta (pikkulapsia ja heidän vanhempiaan pursuvasta) kaveripiirissäni on selkeä yksimielisyys, varmaankin ensimmäisenä tulisi mieleen Laura Ruohonen. Niin oivaltavia ja hullunhauskoja hänen lorunsa ovat, että niiden ääneen lukemisesta nauttii aikuinenkin. Mutta mikä tärkeintä, myös lapset innostuvat niistä tosissaan. Kriittinen 3-vuotias kohderyhmäläisemme vaatii näitä juttuja yhä uudestaan.

Laura Ruohosen runojen vahvuus on absurdissa kielellä leikittelyssä. Myös hänen runoihin luomansa hahmot kuten Agenttinero Naru ja Iljettävä Imulima ovat paitsi hauskoja myös sopivalla tavalla hieman jännittäviä. Runoissa on myös paljon tiettyä epäsovinnaisuutta, mutta eihän aina kaiken tarvitsekaan olla niin mahdottoman-hellallettas-söpöä-ja-ihanaa-että. Erika Kallasmaan kuvitus on oma kiehtova elementtinsä. Kaikkiaan Allakka Pullakka ja Yökyöpelit ovat fantastisen hyviä lastenkirjoja, aivan poikkeuksellisen laadukasta tavaraa!

Muurahaismummo muisteli:
Oli miljoonas mieheni hunsvotti.
Ei tahtonut kekoa kuurata
ei uusia muureja muurata
ei munavahdissa tuurata
ei väijyksissä luurata.

Ei jaksanut raatoja raahata
ei kirvojen kannoilla kaahata
ei korsia kotiin laahata
vaikka huusin Saakuti saahata!

Miksi se karkasi merille?
Siitä päästy ei koskaan perille.

Allakka Pullakka ilmestyi ensi kerran vuonna 2004 ja Yökyöpelit neljä vuotta myöhemmin. Teokset on saatavissa myös kätevänä yhteisniteenä. Kirjojen teksteihin perustuva lastennäytelmä kantaesitettiin Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2o11, ja vuonna 2015 Anna-Mari Kähärän säveltämät näytelmän laulut sisältävä Yökyöpelit-levy voitti vuoden lastenlevypalkinnon. Pikku Kakkosessa pyörinyt Yökyöpelit-sarja on saatavilla DVD:nä. Tämä kaikki on mahtavaa ja tuo riemua perheeseemme (ja toivottavasti mahdollisimman moneen muuhunkin perheeseen) vielä pitkään!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...