Erika Kallasmaa ja Laura Ruohonen: Tippukivitapaus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä on odotettu jo pitkään: Allakka pullakasta ja Yökyöpeleistä tuttu tekijäkaksikko Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa ovat viimein iskeneet ilmoille kevään hauskimman runokirjan. Tippukivitapaus vie samaan vinksahtaneeseen satumaailmaan kuin edeltäjänsäkin.

Seija Soija lähtee matkalle tukaaniystävänsä kanssa. Ja monenkirjavaa väkeä he reissullaan tapaavatkin. On tapansa parantava Haaparannan Tapani, on Piikkiössä piknikkiä pitäviä pilkkijöitä, on heikkoon hammashygieniaan sortuva kameleontti, on talvisen luolan kalpeat luikut ja ties ketä! Laura Ruohonen on keksinyt sen seitsemää sorttia kummajaisia ja ölliäisiä, joista riimitellä. Hän ei kaihda hieman pelottavia tai ällöttäviäkään aiheita. Mutta kaikkihan me tiedämme, että sopivasti annosteltu kakkahuumori puree kirjan kohderyhmään kuin Häijyn Hurtan Haukku-viisu.

Laura Ruohosen runot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa yhdessä ääneen lukien. Ruohonen kokeilee kielen ja ilmaisun rajoja kekseliäästi ja monipuolisesti vetäen lukijaltakin kielen pahemman kerran solmuun. Aikuinen lukija nauttii runoista yhtä paljon kuin pieni kuuntelija.

Kuvittaja Erika Kallasmaa onnistuu yhtä upeasti kuin Ruohonen. Värikkäät kuvat ovat tulvillaan yksityiskohtia. Pirteän humoristinen tyyli ei jätä kylmäksi. Monet kirjan hahmoista ovat tuttuja jo parivaljakon aiemmista teoksista. Nyt uudessa ympäristössä ne ovat ainakin yhtä kotonaan.

Uskallan jo nyt parin lukukerran jälkeen povata, että Tippukivitapaus säilyy meidän perheemme keskeisessä lukemistossa vielä pitkään. Tämä on vuoden paras lastenkirja.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...