Jukka Itkonen: Laulavat lenkkitossut – urheilullisia liikuntarunoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Näin Kiinan ja Pekingin MM-YU-kisojen aikoihin mikä sen sopivampaa kuin heittäytyä leikkiin mukaan!

Yleensä siitä on leikki kaukana kun huippu-urheilijat taistohon käyvät, verenmaku suussa taistellen temmeltävät – myös sanaleikki, paitsi sillä yhdellä savolaisella keihäänheittäjällä, no, sillä Antilla tietenkin.

Kirjailija Jukka Itkonen, savolainen lähtöjään kun on, on uusimmassaan runoltanut oikein viimeisen päälle tuonkin keihäänheittäjän. Jukka käy Antin keihäänheiton lisäksi läpi lähes kaikki urheilun lajit vallan mainiossa lorukirjassa, jonka alaotsikko ilmoittaa sisällöksi urheilullisia liikuntarunoja. Karate-Einarista Motocrossi-Ossiin löytyy urheilijanuorukaisia harrastustensa parissa. Saapa siinä sivussa naapurin rouva Makkonen kokea urheilun haitta- taikka takapuolen eli tikan pyllyllensä likan tikan lentäessä ohi maalitaulun, valokuvaan sitten rouva päätyen

”Ja rouva on nyt hyllyssä / kuvattuna tikka pyllyssä”

Ja lehmä kuolemansa kohtaa kun Heittäjäisissä lehmän nuppiin kolahtaa saapas taikka lypsyjakkara

”Ja lehmä on nyt makkara

Niin tuo alun Antti, vallan mainio on mies, muistuttaen esikuvaansa, jos ei sitten itse olekin, kuvastakin päätellen, se oikea aito ja alkuperäinen originelli Ruuskas-Antti, joka päättää radion stadionhaastattelun siirirantasmaisiin terveisiin sinne kotiin morsmaekolleen:

”Piä pannu lämpimänä, tulen iltateelle. / Oekein paljon terveisiä sinne Pielaveelle.”

On siellä stadionilla myös muuan tuultakin nopeampi Setä Pitkäsääri Jamaikasta

”siinäpä vasta … Hänen nimensä on Bolt. Paukahtiko Colt?”

Mukavia sanan lirkutuksia Itkoselta, kuin hanuristi haitarillaan lurittelisi. No onhan Itkonen myös musiikkimies, soittaja sekä sanoittaja tunnettujen laulajien kuten Marstion, Koivuniemen ja Kari Tapion.

Sen verran mukaansatempaavia pallemaisia urheilurunorallatuksia sakeanaan tästä lastenkirjasta löytyi, jotta aikamieskään ei malttanut kesken lopettaa, vaan tähän tärväytyi yksi iltahetki. Ja loppuarvosanaksi antoi Matti Pikkujämsän kuvittamasta kokoelmasta peräti ysin, 9!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...