Jukka Itkonen: Astronautin rusinapulla

Astronautin rusinapulla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jukka Itkosen pizzanpaistaja miettii sen koko lailla järkevästi:

Maailma puskee eteenpäin,
ja yksi totuus jää,
vatsa ohjaa aika lailla
ihmiselämää.

Niinhän se nimittäin on; lukuisista muista eroistaan huolimatta ihmiset ympäri maailman kulkevat läpi elämänsä hengittäen, nukkuen ja syöden – kuka enemmän, kuka vähemmän, mitä missäkin – mutta syöden kuitenkin. Ja uskaltaisinpa myös väittää, että juuri ruokaan tai ruokailun ympärille liittyy lähes jokaisella muisto poikineen. Ruoka herättää tunteita.

Jos tuntee suomalaista lastenlyriikkaa, on vaikea olla tuntematta alansa kunnioitetun ja useasti palkitun konkarin, jo kolme vuosikymmentä runoilleen kirjailija-runoilija-muusikko Jukka Itkosen nimeä. Hänen runonsa ovat ihastuttavia, eikä tämäkään ruokaisa runoretki jätä varmasti ketään kylmäksi – nälkäiseksi ehkä, kun alkaa tehdä mieli mummun kauravelliä tai Teräsmiehen kotiapulaisen lentokalakiisseliä.

Itkonen runoilee tavalla, joka puhuttelee niin lasta kuin aikuistakin. Pöytä on katettu niin, että jokaiselle löytyy jotakin: lapselle naurua, aikuiselle ajattelemisen aihetta, tai ainakin helppoja tapoja rakentaa aasinsiltoja vaikeidenkin asioiden, kuten lihavuus tai nälänhätä, ympärille.

Kuvittaja Matti Pikkujämsän tunnistettava ilmaisu tukee jälleen kerran Itkosen tekstejä mainiosti.

Suosittelen kaikille, jotka pitävät ruoasta ja runoista, siis ruokarunoista.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...