Kalle Päätalo: Loimujen aikaan

Loimujen aikaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iijoki-sarjan 6. osa. 640 s. Vuodet 1937-1939. Kalle 17-20 v.

  • Kalle kutsunnoissa; haaveena kirjoituskone – lehmänhintainen!

Puute ja enin kurjuus ovat väistyneet niin Kallen kotoa kuin lähitienoolta. Töitä taas uuraasti puskeva isä-Herkko ja miehen voimat omaava vajaa parikymppinen Kalle hankkivat Kallioniemen kattilakuntaan elämisen tasoa. Rahannuusaa ei ole, paitsi Kallella joka jokaisen markkansa kantaa kotiin niin ettei tahdo omaan käyttöön jäädä markanlatia.

Ronskipuheinen Hiltu-Jakki, ‘toinen isä’, on ottanut vastuuta pojan kasvattamisesta ja tehnyt Kallesta uupperan ja railakan työmiehen vailla vertaa. Mutta naisasiat ovat jääneet huonolle tolalle, mutta eipä hätää kun Jakki alkaa öyhkiä: ” – Ei ole pitkään! Kassuhan on vasta nyt siinä ijässä, että sitä passaa ruveta tosissaan totuttelemaan vitun hajulle, Jakki älähteli ja jatkoi nokkanaukaisujen kanssa: – Lähetään Kassun kanssa vaikka ensi juhannusjuhlille kirkonkyllään, ja minä rupijan tavastuttamaan sinnua naisenpuolelle. Jaska näyttää eillä miten astumistouhut tapahtuu ja sinä tiet perässä.”

Ruumiiltaan vahva poika on ujo, henkiseltä puolelta herkkä. Ei löydy seudulta samanhenkisiä. Herkkyys ajaa myös kokeilemaan uskoontuloa, vaan pian on Kallen myönnettävä itselleen, että Veriyljän etsikkoaika oli ja ohi meni, sillä tappurointi ja kirosanat mahtuivat suuhun entiseen malliin.

Kirjoittamishalut kasvavat työ ja tyttöhalujen rinnalla. Waltarin kirjan opit ovat nupissa. Nuori Voima -lehti tilattu. Kirjoituskoneen tilaaminen jää vielä Herkonkin takia haaveeksi. Lehdet eivät suostu vielä painamaan juttuja julki, kunnes napsahtaa kolmas palkinto NV-lehden kisasta. Hyvän mielen tärvelee kuitenkin Martan kälkätys:

“Kalakku se veti kirjoituksellaan kolmen päivän palkan. Jos oisit voittanu, oisit saanu viissatasen eli hyvän viikkopalkan. Ja toinen palkin on kolmesataa. Sillä oisit saanu kaksi ruvisjauhosäkkiä …”

Mutta saamatta jää tuo voitettu kaksisatanen.

Alkaa sota. Kalle nousee autoon tietämättä, että edessä on viisivuotinen sotasavotta.

Väärä on kuva niillä maisteri frangeniloilla jotka luulevat Kallea lukematta, että Päätalo on yhtä pöllinpyöritystä. Tosi vino.

Ei kai Juice Leskinenkään olisi pelkän tukinuiton takia Iijoki-sarjaa lukenut kahteen kertaan: ensin aikajärjestyksessä alusta alkaen, sitten lopusta alkuun peruutellen. Herkon filosofisiin kielenmutkiin tämä laulunlaatija oli lääpällään mutta suorastaan herkistynyt suorempisanaiseen Riituun, joka kinoksen paksuutta ei metrein eikä sentein kuvaa, vaan maalaa sen omalla mitallaan: siinä vitunkarvat lunta penselöipi.

  • sääkerismies
  • suhkuksi
  • tyskälihainen
  • mätös
  • pirra
  • patukkahäntä
  • tojimatipat

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...